Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy environmentalistiky (KCH / ENV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / ENV - Základy environmentalistiky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vztah civilizace a životního prostředí v historiiOdlesňování, zemědělství, půdní eroze, urbanizace, industrializace. Historické příklady ekologických katastrof a dlouhodobě udržitelných řešení environmnentálních problémů.2) Ekologické principy a zákonitostiEkologie jako věda, její nástroje a limity. Základní ekologické principy. Složky životního prostředí, dostupnost a spotřeba zdrojů - energie, materiálů, vody, vzduchu, biomasy v různých oblastech.3) Globální problémy: společnostRůst lidské populace a jejích nároků na životní prostředí, změny populační struktury, migrace. Globální obchod, doprava a komunikace.4) Globální problémy: přírodaZměny klimatu, snižování biodiverzity, vnášení toxických látek do životního prostředí a důsledky znečištění pro člověka, narušení ozónové vrstvy.5) Trvale udržitelný rozvojVyhodnocování vlivů člověka na životní prostředí, environmentální indikátory, ekologická stopa. Agenda 21.6) Ekonomie a politika životního prostředíEkonomické důsledky poškozování životního prostředí, podstata ekologické ekonomie, princip "znečišťovatel platí", internalizace externalit. Principy práva životního prostředí, právo na informace o životním prostředí, mezivládní dohody.7) Filozofické a etické otázky vztahu člověka k životnímu prostředí, spotřebitelská ekologieAntropocentrická, egocentrická a biocentrická etika. Posuzování životního cyklu výrobku, metody snížení znečištění "end of pipe", ekolabeling, odpovědné spotřebitelství.Semináře volně navazují na přednášky a umožní hlubší diskusi nad vybranými problémy. Hlavní částí seminářů je společná práce (ve 2-4 členných skupinkách studentů) nad zadaným projektem, jeho prezentace a obhajoba. Témata projektů se týkají stavu životního prostředí a nástrojů na jeho ovlivnění. Zahrnují zpravidla popis příslušného environmnentálního problému, objasnění pozic všech stran souvisejícího environmentálního konfliktu a návrh možného řešení.

Získané způsobilosti

Rozumět základům environmentálních věd, znát nástroje, které má společnost na lokální i globální úrovni k dispozici pro ovlivnění stavu životního prostředí.

Literatura

Kotovicová, J. a kol. Vybrané kapitoly z environmentalistiky. Brno, MZLU., 2009. ISBN 978-80-7375-285-9.Moldan, Bedřich. Ekologická dimenze udržitelného rozvoje. Praha, Karolinum, 2007. Mezřický, Václav. Environmentální politika a udržitelný rozvoj. Praha, Portál, 2008. Diamond, Jared. Kolaps. Proč společnosti přežívají či zanikají. Praha, Academia, 2008. Moldan, B.:. Podmaněná planeta. Praha, 2009. Goudie, A. The Human Impact on the Natural Environment. Oxford, Blackwell Publishers, 1994. Giddens, Anthony. Unikající svět (jak globalizace mění náš život). Praha, 2000. null

Požadavky

Podmínkou získání zápočtu je úspěšné napsání písemného testu v rozsahu přednášek (minimum 60 %) a doložená aktivita při zpracování a prezentaci projektu. Pokud není projekt úspěšně obhájen, alternativním způsobem získání zápočtu je pozitivní hodnocení při ústním kolokviu k přednášeným tématům.

Garant

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.Mgr. Ing. Lukáš Dvořák, Ph.D.prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.RNDr. Alena Ševců, Ph.D.