Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie (KCH / FCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / FCH - Fyzikální chemie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Skupenské přeměny a stavové chování. Fyzikální interpretace axiomů fenomenologické termodynamiky. Aplikace rovnovážné termodynamiky - termochemie, fázové rovnováhy v jednosložkových a vícesložkových soustavách, chemická rovnováha, elektrochemie. Klíčová role chemického potenciálu v termodynamických úvahách. Chemická kinetika, katalýza a sorpce. Přednáška je doprovázena výpočetním seminářem, ve kterém jsou procvičovány aplikace teoretických poznatků.Program přednášek:Molekulární podstata skupenských přeměn, vnitřní struktura plynů, kapalin a tuhých látek. Stavová rovnice ideálního plynu, kritický bod, kompresibilitní faktor.Stavové rovnice reálného plynu, viriální rozvoj, směšovací pravidla. Stavové chování kapalin, povrchová energie.1. věta termodynamická, formy energie, tepelné kapacity, výpočet práce při různých procesech.Termochemie - Hessův zákon, Kirchhoffova věta, slučovací a spalná tepla, tabelace termochemických údajů.Vzájemné přeměny tepla a práce, energie a volná energie, 2. a 3. věta termodynamická, entropie.Tepelné stroje, Gibbsova a Helmholtzova energie, extenzivní kritérium rovnováhy.Spojené formulace 1. a 2. věty termodynamické, Maxwellovy relace, výpočet energetických veličin z dostupných experimentálních dat.Intenzivní kritérium rovnováhy, Clapeyronova rovnice, fázové rovnováhy v jednosložkových systémech.Fázové rovnováhy ve vícesložkových systémech, fázové diagramy, extrakce.Chemická rovnováha - reakční izoterma, vliv vnějších podmínek na polohu rovnováhy.Chemická kinetika - rychlost, řád a poločas reakce, zpracování kinetických dat.Kinetické rovnice, reakční mechanismy, heterogenní reakce, katalýza, adsorpce.Elektrolýza, Faradayův zákon, vodivost a její aplikace, acidobazické vlastnosti, pH.Elektrochemické články, Nernstova rovnice.

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení základní fyzikálně-chemických problémů.

Literatura

http://www.kch.tul.cz/texty/sedlbauer/Malijevský, A. a kol. Breviář z fyzikální chemie. VŠCHT Praha, 2000. Moore, W. J. Fyzikální chemie. Praha, SNTL, 1979. Novák, J. a kol. Fyzikální chemie: bakalářský kurz. VŠCHT Praha, 2005. Atkins, P.W. Physical Chemistry. Oxford University Press, 2002.

Požadavky

Absolvování tří semestrálních testů (váha 36 %) a závěrečného testu (váha 30 %), ústní zkouška (váha 34 %). Znalosti v rámci přednášek předmětu Anorganická chemie.

Garant

Mgr. Martin Slavík, Ph.D.prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.Mgr. Martin Slavík, Ph.D.prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.