Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z fyzikální chemie (KCH / FCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / FCL - Praktikum z fyzikální chemie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti absolvují deset laboratorních cvičení, jejichž prostřednictvím se seznámí s principy vybraných fyzikálně-chemických jevů a principů metod stanovení důležitých fyzikálně-chemických veličin. Důraz je kladen na správnou interpretaci výsledků a vyhodnocení experimentálních dat statistickými metodami s využitím výpočetní techniky.Viskozita: teplotní závislost viskozity. Měření na výtokovém a rotačním viskozimetru.Kalorimetrie: rozpouštěcí teplo anorganické soli.Vodivost: disociační konstanta slabé kyseliny.Tenze par: statická metoda. Výpočet výparného tepla z teplotní závislosti tlaku nasycených par.Povrchové napětí: srovnání stalagmometrické a tenziometrické metody.Rozdělovací koeficient kyseliny benzoové mezi toluenem a vodou.Rozpustnost: teplotní závislost rozpustnosti solí.Fázové rovnováhy: ternární diagram kondenzovaného systému.Kinetika chemických reací: polarimetrické sledování inverze sacharozy.Adsorpce: parametry sorpční izotermy organické látky na aktivním uhlí.

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.Odhadnout nejistotu experimentálního výsledku.

Literatura

https://nanoed.tul.cz/ŠOBR, J. a kol. Návody pro laboratorní cvičení z fyzikální chemie. VŠCHT, Praha, 2001.

Požadavky

vypracované a obhájené protokoly ke každé práciLaboratorní cvičení je zahájeno krátkým písemným testem. Ten ověří, do jaké míry je student seznámen s principem laboratorní úlohy, kterou bude v den laboratorního cvičení vykonávat. V případě, že student neprokáže dostatečné znalosti, potřebné k vykonání laboratorního cvičení, může být z laboratoří vyloučen.

Garant

Mgr. Martin Slavík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Michael Rouha, Ph.D.Mgr. Martin Slavík, Ph.D.Ing. Martin Stuchlík