Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Instrumentální analýza (KCH / INA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / INA - Instrumentální analýza, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Postavení, současný stav a trendy vývoje analytických instrumentálních metod. Základní pojmy v kvantitativní chemické analýze. Rozdělení metod chemické analýzy.Separační metody - extrakce, elektroforéza, membránové separace. Hmotnostní spektrometrie. Princip, instrumentace a analytické využití uvedených metod.Spektrální metody - vlastnosti elektromagnetického záření, rozdělení spektrálních metod. Refraktometrie. Polarimetrie.Optické spektrální přístroje. Emisní spektra. Emisní atomová spektrální analýza. Analytické využití atomové emisní spektrometrie. Plamenová fotometrie.Atomová absorpční spektrometrie (princip, instrumentace a analytické využití uvedených metod). UV a VIS spektrometrie (Lambertův-Beerův zákon, elektronová absorpční spektra, pásové elektronové spektrum). Kolorimetrie a fotometrie. Luminiscenční analýza.IČ spektrometrie (princip metody, vznik IČ spekter, instrumentace a analytické využití metody). Spektroskopie nukleárně magnetická rezonance. Elektrochemické metody - rozdělení. Potenciometrie - základní pojmy. Elektrody I. a II. druhu. ISE. Elektrogravimetrie a coulometrie. Konduktometrie.Polarografie a voltametrie. Polarizace elektrod. Difúzní proud. Diferenčně-pulzní polarografie. Rozpouštěcí voltametrie.

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.

Literatura

Volka, K. a kol. Analytická chemie I a II. Praha, VŠCHT, 1997. Zýka, J. a kol. Analytická příručka I a II. Praha, SNTL/Alfa, 1988. http://www.fp.tul.cz/kch/texty/Klouda P. Moderní analytické metody. Ostrava, Nakladatelství Pavel Klouda, 1996.

Požadavky

Pro získání zápočtu 100% účast na cvičení a vypracování protokolů ze zadaných laboratorních prací. Znalosti z fyzikální chemie.

Garant

doc. Ing. Petr Exnar, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Exnar, CSc.doc. Ing. Petr Exnar, CSc.