Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní technika (KCH / LTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / LTE - Laboratorní technika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní praktická disciplína zaměřená na obecné zásady práce v chemické laboratoři. Zvládnutí základních laboratorních operací (vážení, odměřování kapalin, příprava roztoků). Základní separační metody (filtrace, destilace, krystalizace, sublimace, extrakce). Stanovení fyzikálních konstant (bod tání, bod varu, hustota). Sestavování jednoduchých aparatur. Práce s chemickými tabulkami.Bezpečnost práce v chemické laboratoři, práce se sklem.Krystalizace volná a rušená.Pěstování směsného krystalu, kontrola jeho čistoty (bod tání).Destilace - destilační křivka.Ředění a směšování roztoků.Stanovení hustoty(pyknometricky), příprava roztoků, měření pH.Příprava mědi cementací.Extrakce (Soxhletův extraktor), extrakce macerací.Izolace kofeinu extrakcí, dělení kationtů na katexu.Příprava roztoku přesné látkové koncentrace, titrace.Čistící a separační metody (papírová chromatografie, sublimace).Závěrečná zápočtová laboratorní práce.

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.

Literatura

https://elearning.fp.tul.cz/course/view.php?id=187Štablová R., Banýr J. Laboratorní technika. UK Praha, 1992. Růžička A. a kol. Laboratorní technika a cvičení z anorganické chemie. MU Brno, 1995.

Požadavky

100% účast na cvičení, bezchybné vypracování laboratorních protokolů, samostatně vypracovaná závěrečná práce včetně základních laboratorních výpočtůLaboratorní cvičení je zahájeno krátkým písemným testem. Ten ověří, do jaké míry je student seznámen s principem laboratorní úlohy, kterou bude v den laboratorního cvičení vykonávat. V případě, že student neprokáže dostatečné znalosti, potřebné k vykonání laboratorního cvičení, může být z laboratoří vyloučen.

Garant

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.