Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biofyzika (KCH / MBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / MBI - Molekulární biofyzika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Proteiny: aminokyseliny a jejich vlastnosti. struktura a funkce proteinůNukleové kyseliny: struktura a funkce nukleových kyselin, geny, DNA - struktura a funkce, RNA - struktura a funkcePřenos genetické informace: princip přenosu genetické informace, centrální dogma, transkripce, translaceEnzymy: enzymy a koenzymy, princip enzymové katalýzy, energetika chemických reakcí, kinetika enzymových reakcíMembrány: struktura a funkce biologických membrán, membránová fluidita, metody studiaBiofyzika buňky: biofyzikální princip přeměny energií v mitochondriální membráně, elektrochemický potenciál, biofyzikální podstata tvorby ATP ATP-syntázou, tři typy transportu přenašečovými proteiny, biofyzikální podstata aktivního transportu v membránách, pasivní a aktivní transport přes membránu, Iontové kanályBiofyzika tkání: cytoskeleton a jeho dynamika, střední filamenta, mikrotubuly, aktinová filamenta, fyzikální základy buněčného pohybu, molekulární motory, klíčové faktory pro buněčnou organizaci tkání, tkáně - pojivové, epitelové, svalové, nervové, struktura a stabilita pojivové tkáně, biofyzikální vlastnosti spojů epitelů, biofyzika svalové práce, nervové tkáně - membránový potenciál, nervové tkáně - akční potenciál, podstata jeho šířeníBiotechnologie (genové a proteinové inženýrství)Přehled moderních analytických a diagnostických metod

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.

Literatura

https://nanoed.tul.cz/Kodíček M., Karpenko V. Biofyzikální chemie. Academia, Praha, 2000. Kaštánek F. Bioinženýrství. Academia, Praha, 2000. Vodrážka Z. Biotechnologie. Academia, Praha, 1992. NAVRÁTIL L., ROSINA J. a kol. Medicínská biofyzika. Praha: GRADA. Grada, 2005. ISBN 80-247-1152-4.Amler E. a kol. Praktické úlohy z biofyziky I. Praha, Ústav biofyziky UK, 2. lékařské fakulty, 2006. Karlson P. Základy biochemie. Academia, Praha, 1981. Alberts B., Bray D. a kol. Základy buněčné biologie, Espero Publishing. Ústí n.L, 2001.

Požadavky

zkouška písemná a ústní

Garant

doc. RNDr. Miroslav Šulc, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Šulc, Ph.D.doc. RNDr. Miroslav Šulc, Ph.D.