Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroskopické zobrazovací techniky (KCH / MZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / MZT - Mikroskopické zobrazovací techniky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V tomto předmětu se studenti seznámí se základy buněčné biologie, otestují si různé barvící techniky zvýrazňující organely buňky, naučí se odebírat a zpracovávat živočišnou tkáň, seznámí se s barvícími histologickými postupy, naučí se vyrábět trvalé preparáty. Dále získají základní znalosti z mikrobiologie, seznámí se s principy ředění a kultivací bakterií, s jednotlivými normami, určenými pro zjišťování bakteriostatického a bakteriocidního účinku testovaného materiálu. V neposlední řadě se naučí zhotovovat a zpracovat digitální data mikroskopických objektů. Znalosti z předmětu studenti využijí při zpracování bakalářských, diplomových a disertačních pracích.1. Základy optiky, druhy mikroskopů, základní postupy při mikroskopování.Úvod do histologické techniky.2. - 4. Příprava živočišných tkání k tvorbě trvalých preparátů. Odběr tkání a fixace, řezání na rotačním mikrotomu, barvení tkání (různé druhy barvení), zalévání (uzavírací média).5. Zhotovení a zpracování digitálních obrazů buněk tkání.Základy buněčné biologie.6. Izolace buněk, příprava buněčné suspenze, stanovení hustoty suspenze.7. Testy životaschopnosti buněk - vliv nízkých teplot na buňku.8. Stěr a mikroskopické pozorování buněk lidské bukální sliznice. Barvení jádra epitelové buňky z bukální sliznice pomocí fluorochromu DAP (4,6 diamino-2-phenilindole).9. Histochemický důkaz DNA v jádře buněk (buňky bukální sliznice) Feuglenovou reakcí.10. Obrazová analýza - hodnocení digitálního zpracování obrazů buněk z optického mikroskopu.Základy obecné mikrobiologie11.-12. Kultivační média (tekutá, pevná), ředění bakterií, kultivace bakterií, očkování bakterií na pevná média - klasifikace a popis bakteriálních kolonií.13. Tvorba nativních preparátů (E.coli a Staphylococcus aureus - kmeny dle CAM), fixace a barvení. Barvení diagnostické - dle Grama (identifikace G + a G - bakterií).14. Obrazová analýza - hodnocení digitální zpracování obrazu jednotlivých druhů bakterií, hodnocení obrazu a počtu bakteriálních kolonií.

Získané způsobilosti

Provádět odběr a zpracování živočišné tkáně. Zvolit vhodný barvící histologický postup. Provést ředění, kultivaci a analýzu vybraných bakteriálních kmenů. Vybrat vhodný test pro zjišťování bakteriostatického a bakteriocidního účinku testovaného materiálu. Získat a zpracovat digitální data mikroskopických objektů pomocí analýzy obrazu.

Literatura

Habrová, V. Biologická technika. SPN, Praha, 1990. Paleček, J. Biologie buňky. I. Základy mikroskopické cytologie. Karolinum, Praha, 1996. Paleček, J. Biologie buňky. I. Základy mikroskopické histologie. Karolinum, Praha, 1996. Knoz, J., Opravilová, V. Základy mikroskopické techniky. MU, Brno, 1992.

Požadavky

zpracování projektu

Garant

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.