Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná chemie (KCH / OBC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / OBC - Obecná chemie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretický předmět zaměřený na osvojení základních chemických pojmů a obecných zákonitostí, které se uplatňují ve všech chemických disciplínách. Teorie chemické vazby, souvislosti mezi strukturou látek a jejich vlastnostmi. Skupenské stavy a soustavy látek. Základní typy reakcí, rychlost a rovnováha chemických reakcí, rovnováhy v roztocích elektrolytů. Úvod do koloidní chemie.Úvod do obecné chemie. Hmota - vlastnosti a formy existence. Dualistický charakter hmoty.Základní stavební částice látek. Hmotnost, množství a složení látek.Stavba atomu. Stabilita atomového jádra.Radioaktivita, jaderné reakce.Elektronový obal. Vlnově-mechanický model atomu.Výstavba elektronového obalu.Souvislosti mezi vlastnostmi prvků a strukturou elektronového obalu. Periodický systém prvků.Chemická vazba. Vývoj teorií chemické vazby. Vlnově-mechanický výklad chemické vazby.Základní typy vazeb. Vazebné parametry.Nevazebné interakce.Souvislosti mezi strukturou látek a jejich vlastnostmi.Chemické reakce - rozdělení podle vybraných kriterií. Kinetika chemických reakcí.Faktory ovlivňující rychlost chemických reakcí.Chemická rovnováha. Princip pohyblivé rovnováhy.Teorie kyselin a zásad. Amfoterní elektrolyty. Autoprotolýza vodyRovnováhy v roztocích elektrolytů. Měření a výpočty pH.Hydrolýza solí. Pufry. Indikátory látek.Skupenské stavy - obecná charakteristika, skupenské přeměny. Ideální plyn.Nejdůležitější vlastnosti kapalin. Vnitřní struktura pevných látek.Disperzní soustavy - klasifikace. Úvod do koloidní chemie.Semináře bezprostředně navazují na přednesenou látku. Chemické výpočty.

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.

Literatura

Fischer O. Fyzikální chemie. Praha, SPN, 1983. Klikorka J., Hájek B., Votinský J. Obecná a anorganická chemie. SNTL, Praha, 1985. Polák, R., Zahradník, R. Obecná chemie. Academia, Praha, 2000. Vacík, J. Obecná chemie. SPN, Praha, 1986. Schejbalová, H., Grégr, J. Příklady a úlohy z chemie [skripta]. TU, Liberec, 2000.

Požadavky

zápočet - aktivní účast na cvičeních (průběžné testy), zápočtový test (min. 50%- ní úspěšnost)

Garant

RNDr. Michael Rouha, Ph.D.prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.RNDr. Michael Rouha, Ph.D.Ing. Martin Stuchlík