Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biologie (KCH / OBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / OBI - Obecná biologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Buňka a chemické složení buňky. Cytoskelet. Buněčné dělení. Kontrola buněčného cyklu a buněčná smrt. Komunikace mezi buňkami. Tkáně. Genetická rozmanitost. DNA - technologie - analýza molekul DNA. Genové inženýrství.Buňka - buňka virová a bakteriální, buňka prokaryotní a eukaryotní, jednotnost a rozdílnost buněk, rostlinná a živočišná buňka.Chemické složení buňky - chemické vazby v buňkách, molekuly v buňkách, katalýza a využití energie buňkami, aktivované nosičové molekuly a biosyntéza.Cytoskelet - střední filamenta, mikrotubuly, aktinová vlákna.Buněčné dělení - přehled buněčného cyklu, mitoza, cytokineze, meioza.Kontrola buněčného cyklu a buněčná smrt - systém regulace buněčného cyklu, regulace počtu buněk u mnohobuněčných organismů.Komunikace mezi buňkami - obecné principy buněčné signalizace, receptory spojené s G-proteiny, receptory spojené s enzymy.Tkáně - extracelulární matrix a pojivové tkáně, epitely a mezibuněčné spoje, udržování a obnova tkáně a její dezintegrace při rakovině.Genetická rozmanitost - genetická rozmanitost u bakterií, zdroje genetických změn v eukaryontních genomech.DNA - technologie - analýza molekul DNA, hybridizace nukleových kyselin, klonování DNA , genové inženýrství (nejnovější záležitosti).

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.

Literatura

Romanovský, A. a kol. Obecná biologie. Praha, SPN, 1985. Rosypal, S. Přehled biologie. Praha, SPN, 1990. Alberts, B. - Bray, D. et al. Základy buněčné biologie - úvod do molekulární biologie buňky. Ústí n. Labem, Espero Publishing, 1998.

Požadavky

Vypracování semestrální práce.

Garant

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.