Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organická chemie (KCH / OCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / OCH - Organická chemie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura organických sloučenin, vazby, vlastnosti atomových a molekulových orbitalů, hybridizace orbitalů. Isomerie. Úvod do organické stereochemie.Alkany, konformace, Newmanova projekce a energie konformeru, reaktivita.Cyklické alkany a základy stereochemického názvosloví. Bicyklické systémy. Alkeny - elektronová distribuce, názvosloví, stereochemie dvojné vazby, adiční reakce.Alkyny - elektronová distribuce, názvosloví, delokalizované p-systémy.Aromatické sloučeniny - elektronová distribuce, názvosloví, teorie aromatického stavu, substituce kontra adice.Halogenderiváty - elektronová distribuce, názvosloví, substituční reakceAlkoholy a ethery - elektronová struktura, názvosloví. Tvorba karbokationtu a jejich stabilita.Organické deriváty síry - elektronová distribuce, názvosloví, d-orbitaly.Organické deriváty dusíku - elektronová distribuce, názvosloví.Aldehydy a ketony - elektronová distribuce, názvosloví, polarizace karbonylové funkce. Nukleofilní adice.Karboxylové kyseliny a jejich deriváty - elektronová distribuce, názvosloví, fyzikální a chemické vlastnosti.Substituované karboxylové kyseliny. Vliv substituentu na sílu kyseliny. Shrnutí - vztah mezi strukturou a reaktivitou organických sloučenin.

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.

Literatura

JohnMcMurry. Organická chemie. Praha, 2007. ISBN 978-80-7080-637-1.Svoboda, J. a kol. Organická chemie I. VŠCHT, Praha, 2005. Schejbalová, H., Stibor, I. Úvod do studia organické a makromolekulární chemie. TUL, Liberec, 2004.

Požadavky

V průběhu semestru 3x písemný test zahrnutý do výsledku zkoušky, zkouška kombinovaná.

Garant

RNDr. Michal Řezanka, Ph.D.prof. Ing. Ivan Stibor, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ivan Stibor, CSc.RNDr. Michal Řezanka, Ph.D.prof. Ing. Ivan Stibor, CSc.