Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a technologie vody (KCH / TVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / TVO - Chemie a technologie vody, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Voda jako nezbytná složka životního prostředí. Vodní zdroje. Požadavky na jakost pitné, užitkové a provozní vody. Technologie úpravy povrchových a podzemních vod. Fyzikálně-chemické metody úpravy vody. Odpadnívody a jejich zpracování. Ve cvičeních se studenti seznámí s nejběžnějšími metodami používanými při kontrole kvality vody.1. Vodní zdroje, podzemní a povrchové vody.2. Požadavky na jakost vody pro obyvatelstvo a průmysl.3. Doprava vody, vodovodní síť, potřeby vody.4. Úprava povrchových vod.5. Úprava podzemních vod.6. Čištění odpadních vod.7. Chemické a fyzikální metody analýzy vod.Cvičení:Laboratorní ověření důkazů kationtů a aniontů ve vodě.Stanovení tvrdosti vody a obsahu některých aniontů a kationtů.Stanovení a úprava tvrdosti vody.Stanovení obsahu některých kationtů a aniontů.Pokusy čištění a úpravy znečištěných vod.Stanovení fyzikálních vlastností vody a vodných roztoků.Mikroskopické a mikrobiologické pozorování vzorků vody a odparků.

Získané způsobilosti

Základní poznatky oboru včetně praktických dovedností.

Literatura

Horáková Marta a kol. Analytika vody. VŠCHT, Praha, 2007. ISBN 978-80-7080-520-6.http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-80-7080-521-8/pages-img/http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-80-7080-521-8/pages-img/http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-006/Horáková M., Lischke P., Grünvald A. Chemické a fyzikální metody analýzy vod. Praha, SNTL, 1989. http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-80-7080-496-3/pages-img/Sákra T., Kacetl L. Procesy a aparáty tvorby a ochrany prostředí. Pardubice, VŠCHT, 1994. Strnadová N.; Janda V. Technologie vody. Praha, FTOP VŠCHT, 1995. http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-80-7080-624-9/pages-img/

Požadavky

100% účast na cvičení, obhájení vypracovaných laboratorních protokolů, seminární práce

Garant

Ing. Jan Grégr