Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie (KCH / TX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / TX1 - Toxikologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předpisy pro bezpečnou práci v chemické laboratoři. Práce s chemikáliemi, jejich skladování a označování. Žíraviny, hořlaviny a toxické látky jako zdroj rizika. První pomoc při úrazech a otravách. Možnosti vzniku požáru a jeho likvidace. Rizikové látky v životním prostředí.Působení cizorodých látek na živý organismus. Druhy účinku. Vstup cizorodých látek do organismu a jejich biotransformace. Zjišťování toxicity a přítomnosti toxických látek v ŽP. Právní aspekty práce s chemikáliemi. Zdroje informací o nebezpečných vlastnostech látek. Drogy - rozdělení, účinek, rozšíření. Drogová závislost. Protidrogová prevence.Program přednášek:Základní pojmy. Klasifikace nebezpečnosti. Vztahy mezi dávkou a toxicitou. Expozice.Projevy a mechanizmy toxického účinku. Základní toxikokinetické principy. Terapie otrav, antidota.Bezpečnost práce v chemické laboratoři. Ochranné pomůcky. Všeobecné předpisy a právní úprava v ČR. Nakládání, skladování, označení. Chronické a akutní účinky chemických látek.Postup při likvidaci požáru. První pomoc při úrazech a otravách v chemické laboratoři. Zdroje informací o nebezpečných vlastnostech látek a ochraně proti nim.Hygienicky významné anorganické škodliviny a likvidace odpadů.Hygienicky významné organické škodliviny a likvidace odpadů.Příklady rizikových látek v životním prostředí. NPK. Expoziční limity. Zjišťování úrovně expozice.Toxikologie - vymezení pojmů. Jedy a cizorodé látky. Působení cizorodých látek na organismus. Účinek jedu, druhy účinku. Vstup cizorodých látek do organismu a jejich distribuce.Metabolické přeměny cizorodých látek. Biotransformační reakce, příklady biotransformace.Zjišťování toxicity látek. Epidemiologické studie. Monitorování ovzduší.Bojové chemické látky, historie, rozdělení, zástupci skupin BCHL.Psychotropní látky - drogy. Rozdělení drog podle účinku. Rozšíření drog. Podmínky vzniku drogové závislosti. Možnosti a meze pedagoga v protidrogové prevenci.

Získané způsobilosti

Základní poznatky oboru včetně praktických dovedností.

Literatura

Paleček, J. - Linhart, I. - Horák, J. Toxikologie a bezpečnost práce v chemii. Praha, VŠCHT, 1996. https://moodle.fp.tul.cz/Bardoděj, Z. Chemie v hygieně a toxikologii. [Skriptum]. Praha, UK, 1994.

Požadavky

Dvě písemné práce během semestru a písemná práce v zápočtovém týdnu. Celkový zisk min. 50 % bodů.

Garant

Mgr. Martin Slavík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Slavík, Ph.D.