Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Životní prostředí pro přírodní vědy (KCH / ZPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / ZPV - Životní prostředí pro přírodní vědy, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Životní prostředí jako hraniční přírodovědná problematika. Cílem předmětu je seznámit studenty s hlavními tématy studia životního prostředí.Program přednášek:Předmět zájmu přírodovědných a sociálně vědných oborů, které zkoumají životní prostředí. Komentář k seznamu doporučené literatury. Ekosféra: atmosféra, hydrosféra, litosféra, pedosféra a biosféra s antroposférou. Prostorové uspořádání krajinné sféry Země: oceány a pevniny, jejich propojení v homeostázi a homeorhezi.Vývoj zemské atmosféry, její složení a stratifikace, proudění v atmosféře. Klimatické působení oceánů a pevniny, modelování počasí a klimatu, klimatická historie Země. Skleníkový efekt a jeho důsledky: skleníkové plyny a jejich zdroje, biogeochemický cyklus uhlíku, radiační rovnováha v atmosféře, atmosférické zpětné vazby.Narušení ozónové vrstvy: původ stratosférického ozónu, mechanismy jeho odbourávání katalytickými reakcemi. Troposférický smog a další atmosférická znečištění.Přírodní zdroje látkové a energetické, živé a neživé, obnovitelné, potenciálně obnovitelné a neobnovitelné. Vývoj a strategie využívání přírodních zdrojů, význam vývoje technologií.Vliv zemědělství na životní prostředí: historický vývoj, Zelená revoluce, půdní degradace a desertifikace, ekologické zemědělství, GMO. Nakládání s tuhými a kapalnými odpady.Radioaktivita, interakce přímo a nepřímo ionizujícího záření s látkou. Detekce, dávkový ekvivalent. Ionizující záření a radioaktivní nuklidy v životním prostředí, atomový zákon.Sociální konstrukce životního prostředí a kulturní krajiny. Percepce, imaginace, anticipace změn, role vzdělávání v utváření kulturní krajiny. Funkční typologie (hodnocení a správa) kulturních krajin.Agenda 21, lokální problémy životního prostředí a jejich řešení, sociální podmíněnost. Poškozená území, nástroje environmentální správy. Únosnost a zátěže území. Ekologická stopa.Environmentální informatika, ukazatelé životního prostředí a GIS, EIA a SEA. Strategie, programy a projekty péče o životní prostředí. Význam chráněných území, NATURA 2000. Trvalá udržitelnost.Základy environmentální etiky.Prezentace seminárních prací a výsledků z terénní exkurze (po skupinách)Prezentace seminárních prací a výsledků z terénní exkurze (po skupinách)V průběhu semestru bude uspořádána jednodenní terénní exkurze, tak aby bylo možné změřené výsledky prezentovat na 13. a 14. přednášce.Jednodenní terénní exkurzeObsah: úvod do vzorkování; volba místa pro vzorkování; dokumentace odběrného místa; volbu analytické techniky; optimální organizace času.Stanovení na místě: teplota, tlak, průtok, geografická poloha, snímkování místa odběru; pH; neutralizační kapacita; vodivost; zákal; stanovení iontů pomocí iontově selektivních elektrod; stanovení prvků rentgen fluorescenčním spektrometrem; odběr a konzervace vzorků pro pozdější stanovení, např. OES-ICP, GC-MS.Zpracování dat: protokol o měření, vzájemné porovnání měření mezi skupinami, porovnání s referenčními měřeními, statistické zpracování dat.

Získané způsobilosti

Základní poznatky oboru včetně praktických dovedností.

Literatura

Wright, R.T. Environmental Science. Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River, 2005. Moldan, B., Hák, T., Kolářová, H. K udržitelnému rozvoji České republiky - vytváření podmínek, sv.1-5. COŽP UK Praha, 2002.

Požadavky

Splnění požadavků závěrečného testu. Ústní zkouška. Zpracování seminární práce a její obhajoba nebo účast na jednodenním terénním cvičení a prezentace naměřených výsledků.

Garant

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.