Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a kritika učebnic ČJL (KCL / ACJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / ACJ - Analýza a kritika učebnic ČJL, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kursu je poskytnout studentům příležitost podrobněji poznat a posuzovat existující učebnice českého jazyka pro základní i střední školy z hledisek relevantních pro budoucí učitele. V semináři se pracuje zvláště s těmito tématy: Porovnání učebnicového zpracování vybraných témat s jejich pojetím v současné lingvistice, stylistice, rétorice. Porovnání obsahu učebnic a jeho zpracování s požadavky rámcových vzdělávacích programů a názorů současné didaktiky jazyka. Posouzení učebnicového textu z hlediska jeho didaktického zpracování. Sledování některých aspektů dílčích, např. posouzení ideologického zabarvení učebnicových textů (genderový aspekt, rasismus, xenofobie apod.) s využitím metod kritické analýzy diskursu.Odborná literatura:BRABCOVÁ, R. (ed.) Učební text jeho funkce, produkce, percepce a interpretace. Praha, 1996.ČECHOVÁ, M.; STYBLÍK, VL. Čeština a její vyučování. Praha, 1998.Rámcový vzdělávací program pro gymnaziální vzdělávání. Pilotní verze. VÚP v Praze 2004 (www.vuppraha.cz).Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (se změnami provedenými k 1. 9. 2005) VÚP v Praze 2005 (www.vuppraha.cz).ŠEBESTA, K. Od jazyka ke komunikaci. Didaktika českého jazyka a komunikační výchova. Praha, 2005.Další aktuální kurikulární materiály a učebnice.Časopisy. Český jazyk a literatura, Moderní vyučování, Učitelské noviny.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

poskytnout studentům příležitost podrobněji poznat a posuzovat existující učebnice českého jazyka pro základní i střední školy z hledisek relevantních pro budoucí učitele

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. viz přehled látky.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; kvalitní příprava dle zadání pedagoga.Zápočet bude udělen na základě komparační semestrální práce, v níž student prokáže schopnost aplikovat poznatky získané v semináři na vybrané učebnice jazyka. V semestrální práci budou porovnávány vybrané učebnice jazyka z hledisek, která byla prezentována v průběhu semináře.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.

Vyučující

Mgr. Jarmila Sulovská