Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České drama a divadlo (KCL / ČDD-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / ČDD-B - České drama a divadlo, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kursu České drama a divadlo je seznámit studenty s vývojem moderní české divadelně dramatické kultury od počátku dvacátého století až po současnost. Výkladová část semináře je doplněna ukázkami z vybraných děl české dramatické literatury. Ukázky jsou voleny tak, aby umožnily hlubší a soustavnější poznání dobově typických nebo vývojově objevných či reprezentativních dramatických textů našich nejvýznamnějších dramatiků (resp. dramatizátorů) i jedinečných divadelních ansámblů a scén s osobitě vyhraněnou poetikou. Pozornost je zaměřena jednak na postižení vývojové dynamiky sledovaného období, zejména na tendenci postupného odklonu od preferování literárních forem dramatického textu jako základu divadelního projevu k akcentování divadelní poetiky a specifičnosti divadla, tedy k preferování divadelnosti. Dále půjde o objasnění žánrových dobových uměleckých tendencí: naturalismus, symbolismus a impresionismus v dramatu, drama historické, lyrické, expresionistická dramatika, jevištní civilismus, oficiální linie meziválečného divadelnictví (F. Langer, bratři Čapkové), avantgardní divadlo, budovatelské drama, absurdní drama, postmoderní dramatika, autorská studiová divadla tzv. malých forem apod.Literatura:BROCKETT, O. G. Dějiny divadla. Praha : LN 1999.CZECH, J. Filozofie dramatu. Praha : Scéna 1991.Dějiny českého divadla III, IV. Praha : Academie 1977, 1983.HOFFMANN, B. České drama a divadlo ve druhé polovině 20. století. Ukázky s komentáři.Praha : fi Blug 1992.JANOUŠEK, P. Studie o dramatu. Praha : H&H 1993.JANOUŠEK, P. Drama jako metodologický problém, In: O poetice literárních druhů,Praha : Alfaprint, 1995.LUKEŠ, M. Umění dramatu. Praha : Čs. spisovatel 1987.VELTRUSKÝ, J. Drama jako básnické dílo. Brno : Host 1999.ZICH, O. Estetika dramatického umění. Praha : Melantrich 1931.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

ílem kursu České drama a divadlo je seznámit studenty s vývojem moderní české divadelně dramatické kultury od počátku dvacátého století až po současnost. Výkladová část semináře je doplněna ukázkami z vybraných děl české dramatické literatury.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

aktivní účast, plnění úkolůDalší požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.