Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 19. století 1 (KCL / CL1-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CL1-B - Česká literatura 19. století 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Národní obrození jako literárněhistorický problém.Preromantismus a sentimentalismus.Folklorní inspirace v obrozenské literatuře (edice, žánry, ohlasy).Problém českého biedermeieru.Překladatelské a jazykovědné úsilí národního obrození.Český romantismus v evropském kontextu.Role divadla v obrozenské společnosti a žánrový systém obrozenské dramatiky.Historismus a historická beletrie.Novodobé české novinářství (časopisy, osobnosti, žánry).Žánrová a druhová struktura obrozenské literatury a její dominanty.Kánon obrozenské literatury a jeho aktuální interpretační možnosti.Literatura:Povinná:ČERNÝ, PROCHÁZKA, KLOSOVÁ (ed.). Dějiny českého divadla II. Praha, 1969.ČERVENKA, M., MACURA, V., MED, J., PEŠAT, Z. Slovník básnických knih. Praha, 1990.LEHÁR, J. - STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J.- HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 1998.NOVÁK, A., NOVÁK, J. V. Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. Olomouc - Praha, 1936-39, (2. vyd. Brno, 1995).VODIČKA, F. (a kol.) Dějiny české literatury II. Literatura národního obrození. Praha, 1960.VLČEK, J. Dějiny české literatury. Praha SNKLHU. 1960.Česká elektronická knihovna (www.ceska-poezie.cz/cek).Digitalizovaný archiv časopisů ÚČL AV ČR (http://archiv.ucl.cas.cz/index.php).Soubor díla F. X. Šaldy (http://www.ucl.cas.cz/edicee/?expand=/soubory/FXS).Slovník básnických knih (http://www.ucl.cas.cz/edicee/?expand=/prirucky/obsah/SBK).Doporučená:ABRAMS, M. H. Zrcadlo a lampa. Romantická teorie a tradice estetického myšlení. Praha, 2001.ČERNÝ, F. Kapitoly z dějin českého divadla. Praha, 2000.ČORNEJ, P., PRAHL, R (ed.). Čechy a Evropa v kultuře 19. století. Praha, 1993.GREBENÍČKOVÁ, R., KRÁLÍK, O. (ed.). Realita slova Máchova. Praha, 1966.HODROVÁ, D. (a kol.) Poetika míst. Kapitoly z literární tematologie. Praha, 1997.HORYNA, B. Dějiny rané romantiky. Fichte, Schlegel, Novalis. Praha, 2005.HRBATA, Z., PROCHÁZKA, M. Romantismus a romantismy. Pojmy, proudy, kontexty. Praha, 2005.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnosti, jak plasticky a v nutné redukci literárněhistorického materiálu postihnout zrod a formování novodobé české literatury v procesu národního obrození v její druhové a žánrové struktuře, dominantních osobnostech, profilových vývojových tendencích a v historických souvislostech. Metoda výkladu spočívá v kombinaci směrového, druhového, žánrového a generačního klíče. Záměrem je představit literaturu národního obrození nejen jako tradicí uznaný literární kánon, ale i jako nově interpretačně otevíranou živou literární hodnotu.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; referát k zadanému tématu.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

doc. PhDr. Hana Šmahelová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Hana Šmahelová, CSc.doc. PhDr. Hana Šmahelová, CSc.PhDr. Petr Šrámek, Ph.D.