Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 19. století 2 (KCL / CL2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CL2K - Česká literatura 19. století 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základem kursu je postihnout zrod a formování novodobé české literatury, v historických souvislostech české společnosti 19. století. Hlavním cílem je seznámit se s určujícími historickými a společensko-kulturními tendencemi, estetickými koncepty a filozofickými idejemi, rovněž se základními osobnostmi a s vybranými díly beletristickými i nebeletristickými (korespondence, deníky, paměti). Problematikou se budeme zabývat z perspektivy historicko-vývojové, genologické, tematologické, motivické, versologické atd. Záměrem je představit literaturu nejen jako tradicí uznaný literární kánon, ale i jako nově interpretačně otevíranou živou literární hodnotu. Přednášky a semináře jsou věnovány zejména těmto tématům:Národní obrození jako literárněhistorický problém.Preromantismus a sentimentalismus.Folklorní inspirace v obrozenské literatuře (edice, žánry, ohlasy).Problém českého biedermeieru.Překladatelské a jazykovědné úsilí národního obrození.Český romantismus v evropském kontextu.Role divadla v obrozenské společnosti a žánrový systém obrozenské dramatiky.Historismus a historická beletrie.Novodobé české novinářství (časopisy, osobnosti, žánry).Žánrová a druhová struktura obrozenské literatury a její dominanty.Kánon obrozenské literatury a jeho aktuální interpretační možnosti.Povinná literatura:ČERNÝ, PROCHÁZKA, KLOSOVÁ (ed.). Dějiny českého divadla II. Praha, 1969. b (vybrané kapitoly)ČERVENKA, M., MACURA, V., MED, J., PEŠAT, Z. Slovník básnických knih. Praha, 1990.(vybrané kapitoly)LEHÁR, J. - STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 1998.(vybrané kapitoly)NOVÁK, A., NOVÁK, J. V. Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. Olomouc - Praha, 1936-39, (2. vyd. Brno, 1995).(vybrané kapitoly)VODIČKA, F. (a kol.) Dějiny české literatury II. Literatura národního obrození. Praha, 1960.(vybrané kapitoly)VLČEK, J. Dějiny české literatury. Praha SNKLHU. 1960.(vybrané kapitoly)Česká elektronická knihovna (www.ceska-poezie.cz/cek).Digitalizovaný archiv časopisů ÚČL AV ČR (http://archiv.ucl.cas.cz/index.php).Soubor díla F. X. Šaldy (http://www.ucl.cas.cz/edicee/?expand=/soubory/FXS). (vybrané kapitoly)Slovník básnických knih (http://www.ucl.cas.cz/edicee/?expand=/prirucky/obsah/SBK).(vybrané kapitoly)

Získané způsobilosti

Na základě kombinace hledisek generačních, druhových, žánrových a osobnostních se postihuje rozvoj literatury českého národa v druhé polovině devatenáctého století. Směrová, žánrová a generační diferenciace je sledována nejen v literární tvorbě, ale i v kultuře, v neuralgických bodech společenského vývoje, ve sféře literárního života (polemiky, publicistiky, časopisy) a kontaktů české literatury se světem (role překladu), v divadelním životě i v myšlení o literatuře. Výklad ústí do poznání proměny funkcí literatury v letech devadesátých.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; průběžná práce dle zadání pedagoga; referát k zadanému tématu; závěrečný esej. Zkouška v rozsahu učiva. Absolvování kurzu v LMS Moodle

Garant

PhDr. Petr Šrámek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Šrámek, Ph.D.PhDr. Petr Šrámek, Ph.D.