Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 1. poloviny 20. století (KCL / CL3-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CL3-B - Česká literatura 1. poloviny 20. století, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs postihuje literární proces v časovém období od nástupu moderny 90. let do počátku první světové války, a to jako součást dobové kultury. Na vybraných tématech a tematických okruzích je sledován vývoj české literatury v dobových souvislostech uměleckých a historických, zvláštní pozornost je přitom věnována formování a diferenciaci české literatury v 90. letech 19. století a nástupu první avantgardní generace - předválečné moderny. Přednáška a seminář jsou věnovány zejména těmto tematickým okruhům:Národní a mezinárodní kontexty. Vznik moderního umění a moderní literatury.České literární dějepisectví ve 20. století.Literární periodika konce 19. a první pol. 20. století.Nová role literární kritiky: Šalda, Krejčí, Karásek.České drama a divadlo ( od preferování literárních forem dramatického textu k akcentování specifičnosti divadla).Realismus, impresionismus, symbolismus a dekadence: Machar, Březina, Sova, Hlaváček, Karásek.Bezručovy Slezské písně (syntéza tří linií české poezie z přelomu století).Mezigenerace anarchobohémy. Anarchismus. Nová poetika: Gellner, Šrámek, Toman, Dyk.Hlavní směry a slohové intence v literatuře na počátku 20. století: naturalistické tendence, lyrizace prózy, novoklasicistní stylové tendence: V. Mrštík, Šlejhar, Čapek-Chod, Šrámek, Benešová.Předválečná moderna: avantgardní umělecké směry: kubismus, civilismus, expresionismus aj.: bratři Čapkové, F. Langer, S. K. Neumann aj.V seminářích se vybraná témata rozvíjejí a prohlubují.LITERATURA:Povinná:ČERVENKA, M.; MACURA, V.; MED, J.; PEŠAT, Z. Slovník básnických knih. Praha, 1990.JANÁČKOVÁ, J.; HRABÁKOVÁ, J. (ed.). Česká literatura na předělu století. Jinočany, 2001.LEHÁR, J., STICH, A., JANÁČKOVÁ,J., HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 2008PEŠAT, Z.; STROHSOVÁ, E. (ed.). Dějiny české literatury IV. Praha, 1995.Lexikon české literatury 1-4. Praha, 1985, 1993, 2000, 2008.SVOZIL, B. V krajinách poezie. Praha, 1979.Doporučená:HAMAN, A. Nástin dějin české literární kritiky. Praha 1999, s. 52-79.HODROVÁ, D. (ed.). Proměny subjektu I. Praha, 1994, s. 5-65.JANÁČKOVÁ, J. Román mezi modernami. Praha, 1988.MOURKOVÁ, J. Buřiči a občané. Praha, 1988.NOVÁK, A. Přehledné dějiny literatury české. Olomouc, 1936-1939, reedice Brno, 1995.OPELÍK, J. Lehký harcovník. Praha, 1986.PAPOUŠEK,V.; TUREČEK, D. Hledání literárních dějin. Praha-Litomyšl, 2005.PAPOUŠEK, V. a kol. Dějiny nové moderny. Česká literatura 1905-1923. Praha, 2010.PEŠAT, Z. Dialogy s poezií. Praha,, 1985, s. 11-62.PUTNA, M. C. Česká katolická literatura 1848-1918. Praha, 1998.STROHSOVÁ, E. Zrození moderny. Praha, 1963.ŠTĚDROŇOVÁ, E. Polemiky, programy, poetiky. Liberec, 2007.TAXOVÁ. E. Experimenty. Praha, 1985.VOJTĚCH, D. Vášeň a ideál. Praha, 2008.

Získané způsobilosti

Literární proces v časovém období od nástupu moderny 90. let do počátku první světové války, a to jako součást dobové kultury. Na vybraných tématech a tematických okruzích je sledován vývoj české literatury v dobových souvislostech uměleckých a historických, zvláštní pozornost je přitom věnována formování a diferenciaci české literatury v 90. letech 19. století a nástupu první avantgardní generace - předválečné moderny.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

dr. Koudelková:Přednesení referátu (analýza vybraného titulu z oblasti české literatury období od 90. let 19. století do konce 1. světové války), dále účast a aktivní práce v semináři.doc. Štědroňová:Aktivní účast v seminářích; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; semestrální práce na zadané téma a její obhájení.

Garant

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.

Vyučující

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.