Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 1. poloviny 20. století (KCL / CL4K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CL4K - Česká literatura 1. poloviny 20. století, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka předmětu sleduje literární dění v jeho druzích (poezie, próza, drama), směrech (např. poetismus) a výrazných dobových literárních žánrech (např. žánr pásma a česká podoba polytematických pásmových básní). Pozornost je věnována rovněž individuální poetice vybraných autorů, kteří probrané směry a žánry svými díly reprezentují.Semináře jsou věnovány zejména těmto tematickým okruhům:Vědomí souvislostí evropské poezie (překlady K. Čapka a O. Fischera).Projevy expresionismu v poezii a próze (R. Weiner, B. Reynek). J. Deml, J. Čapek.Snahy o destrukci estetických hodnot v díle J. Haška a L. Klímy.Proletářská poezie (J. Wolker, J. Hora).Poetismus: nové pojetí básnického obrazu, uplatnění montážního principu (V. Nezval). Vývoj a varianty polytematických básnických skladeb (pásmo; Wolkerův Svatý Kopeček, Nezvalův Edison a Bieblův Nový Ikaros).Básnická tvorba tzv. mezigenerace (J. Hora F. Halas, V. Závada, V. Holan).Surrealismus (V. Nezval).Imaginativní próza (V. Vančura); barokizující historická próza (J. Durych).Baladická próza a polyfonní román (I. Olbracht, K. Čapek).Společenský a sociální román; inspirace postupy reportáže a literatury faktu (K. Poláček, M. Pujmanová, J. Weil).Psychologický román (J. Havlíček, V. Řezáč, E. Hostovský).Dramatická tvorba dvacátých a třicátých let (dramata Čapků a F. Langera); avantgardní divadlo.Ve cvičeních se vybraná témata rozvíjejí a prohlubují.Literatura:Povinná:ČERVENKA, M.; MACURA, V.; MED, J.; PEŠAT, Z. Slovník básnických knih. Praha, 1990.(vybrané kapitoly)HAMAN, A. Nástin dějin české literární kritiky. Praha, 2000, s. 80-109.PEŠAT, Z.; STROHSOVÁ, E. (ed.). Dějiny české literatury IV. Praha, 1995.(vybrané kapitoly)LEHÁR, J.; STICH, A.; JANÁČKOVÁ, J.; HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 2008. (vybrané kapitoly).Poetika české meziválečné literatury (Proměny žánrů). Praha, 1987.(vybrané kapitoly)Doporučená:HODROVÁ, D. (ed.). Proměny subjektu I, II. Red. D. HODROVÁ. Praha, 1994, I. s. 66-178.HOLÝ, J. Práce a básnivost. Praha, 1990.CHALUPECKÝ, J. Expresionisté. Praha, 1992.CHVATÍK, K.; PEŠAT, Z. Poetismus. Praha, 1967.JELÍNKOVÁ, E. Recepce německého literárního hnutí v české avantgardě (1910-1930). Praha 2010.KUBÍNOVÁ, M. Proměny české poezie dvacátých let. Praha, 1984.Magická zrcadla. Antologie poetismu. M. a V. KUBÍNOVI (ed.). Praha, 1982.MED, J. Spisovatelé ve stínu. Praha, 2004.MICHEL, B. Praha město evropské avantgardy 1895-1928. Praha 2010.PAPOUŠEK, V a kol. Dějiny nové moderny. Česká literatura v letech 1905-1923. Praha 2010.PEŠAT, Z. Dialogy s poezií. Praha, 1985, s. 63-207.PEŠAT, Z.; PETROVÁ, E. (ed.). Skupina 42. Antologie. Praha, 2000.POHORSKÝ, M. Portréty a problémy. Praha, 1974.TICHÝ, M. Kritické dílo čapkovské generace. Opava 2009.Vybrané monografie z edice Odkazy (Melantrich).

Získané způsobilosti

Literární dění v jeho druzích (poezie, próza, drama), směrech (např. poetismus) a výrazných dobových literárních žánrech (např. žánr pásma a česká podoba polytematických pásmových básní). Pozornost je věnována rovněž individuální poetice vybraných autorů, kteří probrané směry a žánry svými díly reprezentují.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; semestrální práce na zvolené téma a její obhájení; absolvování kurzu v LMS Moodle včetně dvou průběžných testů.Ústní zkouška v rozsahu učiva kurzů Česká literatura 1. pol. 20. století 1, 2. Ke zkoušce je třeba přinést seznam četby v počtu minimálně 40 titulů.

Garant

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.