Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 2. poloviny 20. století (KCL / CL6-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CL6-E - Česká literatura 2. poloviny 20. století, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět Česká literatura 20. století II (CL5,6 - dvousemestrální) má interdisciplinární charakter. Přednáška je orientována převážně literárněhistoricky a zaměřuje se na výrazné momenty literárního dění, jež jsou určující pro poznání literárního vývoje daného období. Práce v semináři kombinuje historický a teoretický přístup, zaměřuje se též na četbu a interpretaci vybraných básnických a prozaických děl. Všímá si střetávání dobových ideologických a estetických norem, analyzuje básnickou poetiku a strukturu narativu, reflektuje kontext daný momentem vzniku díla a kontext vytvořený jeho vydáním, sleduje vývoj kritické recepce literárních děl. Předmět je podmíněn absolvováním dvousemestrálního předmětu Česká literatura 20. století I (CL3,4). Navazuje na něj povinný předmět Literární kritika (LIK).Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

V návaznosti na předmět Česká literatura 2. poloviny 20. století 1 získá student znalosti o žánrech a poetických strukturách, jaké se postupně konstituují od konce 50. let až do současnosti - v próze (psychologická, existenciální a intelektuální próza, díla magického realismu, postmoderní narativní techniky), v divadle (malé scény, principy a typologie autorských divadel, nové profesionální scény; epické a absurdní divadlo, modelové drama) a v poezii (poezie nesoucí znaky společných básnických programů, poezie vypjatě individualistická, subjektivní a experimentující). Zájem je rovněž soustředěn na monografické úvahy o významných osobnostech. Devadesátá léta a období po roce 2000 jsou představena jakožto období, v němž se určité tematické a výrazové tendence teprve rýsují stejně jako specifické rysy nových tvůrčích individualit. V seminářích se vybraná témata rozvíjejí a prohlubují.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, plnění úkolů, referát; úspěšné zvládnutí ústní zkoušky.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.Mgr. Jiří ChocholoušekPhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.