Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie českého jazyka (KCL / CLE-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CLE-B - Lexikologie českého jazyka, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Předmět lexikologie a její postavení v systému věd, pomocné a přechodné disciplíny. Sémaziologie a onomaziologie jako dva hlavní systémové přístupy k lexiku. Základní pojmy - slovo, lexém, pojmenování. Arbitrárnost a motivovanost, slova značková, popisná.2) Význam lexikálních jednotek. Nocionální a pragmatická složka významu, výklad významu, typy významu; polysémie, homonymie, paronymie. Významové změny slov. Obrazná vyjádření - metafora, metonymie, synekdocha.3) Slovní zásoba a její členění, vrstvy ve slovní zásobě. Neologie a obohacování slovní zásoby.4) Vztahy lexikálních jednotek - vztahy paradigmatické: antonymie, synonymie, hyperonymie, hyponymie a kohyponymie; vztahy syntagmatické: valence a kolokabilita, in/kompatibilita.5) Významové vztahy syntagmatické. Typy lexikálních kombinací. Víceslovné lexikální jednotky - víceslovná pojmenování, frazeologie a idiomatika.6) Nauka o tvoření slov. Slovotvorný základ, slovotvorný formant, morfém. Základní onomaziologické kategorie. Kategorie mutační, modifikační a transpoziční, slovotvorné třídy.7) Lexikografie, pojem lexikografické jednotky; zásady sestavování slovníků, druhy slovníků, zpracování slovní zásoby ve slovnících.Studijní literatura:ADÁMKOVÁ, P. a kol. Studie k moderní mluvnici češtiny 4. Dynamika českého lexika a lexikologie. Eds. M. Martinková, O. Uličný. Olomouc: UP, 2013.ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 1995.ČERMÁK, F.; FILIPEC, J. Česká lexikologie. Praha, 1985.ČERMÁK, F. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Praha, 1984-88.ČERMÁK, F. Jazyk a jazykověda. Praha, 1994.ČERMÁK, F. Lexikon a sémantika. Praha : NLN, 2010.DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha, 1997.HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha, 1986.KROBOTOVÁ, M.; JODASOVÁ, H. Lexikologie a tvoření slov. Olomouc, 2002.MACHOVÁ, S.; ŠVEHLOVÁ, M. Sémantika a Pragmatická lingvistika. Praha, 2001.MALIŠ, O.; MACHOVÁ, S.; SUK, J. Současný český jazyk. Lexikologie (Nauka o tvoření slov, lexikografie, slang). Praha, 1997.MARTINCOVÁ, O. Nová slova v Češtině. Praha, 1998. II. díl 2003.MARTINCOVÁ, O. a kol. Neologizmy v dnešní češtině. Praha, 2005.PALA, K.; VŠIANSKÝ, J. Slovník českých synonym. Praha, 2001.Příruční mluvnice češtiny. Praha, 1995 (pasáž o lexikologii, s.66-108).výkladové slovníky českého jazykaPozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Kurs seznamuje studenty s potřebným teoretickým a pojmovým aparátem, se stavem současné české slovní zásoby a jejím zachycením v novodobých lexikografických pracích. Přednáška je věnována zejména těmto tematickým okruhům: Lexikální jednotka, její formální stránka. Významová stránka lexikální jednotky. Vztahy lexikálních jednotek ve slovní zásobě. Vývojové pohyby v české slovní zásobě. Tvoření slov/slovotvorné vztahy. Nepřímá pojmenování. Frazeologie. Rozvrstvení slovní zásoby z hlediska stylového. Česká lexikografie, důležité slovníky.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Zkouška má podobu písemného testu, který má prokázat znalost základní studijní literatury, základní orientaci v probírané látce a schopnost aplikovat ji v praktických úkolech.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.