Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie českého jazyka (KCL / CMOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CMOK - Morfologie českého jazyka, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Účelem kursu je seznámit studenty s funkčním i formálním morfologickým popisem češtiny. Probírány jsou postupně jednotlivé slovní druhy (v tradičním pořadí, tedy od podstatných jmen po citoslovce), důraz je kladen na interpretaci gramatických kategorií jmen a sloves. Soustavně se pracuje s Komárkovým funkčním přístupem k teorii slovních druhů a s hlediskem morfosyntaktickým. Se studenty je procvičováno tvoření problematických slovních tvarů, zejména dublet.Přehled témat:Základní pojmy morfonologie a morfematiky.Slovo jako syntagma, "dvojí" morfologie.Tzv. flexivní morfologie, analýza slovního tvaru na bezprostřední složky. Distribuční morfologie.Slovní druhy, kritéria jejich třídění.Morfologické kategorie jmenné a slovesné.Stavba tvarů jmenné flexe.Stavba tvarů slovesné flexe.Slovesné tvary finitní a infinitní.Vývojové tendence v tvarosloví.Školská jazykovědná terminologie.Typy jazyků z hlediska morfologické typologie, typ češtiny.Literatura:Povinná:ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. (vybrané kapitoly)Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002. (vybrané kapitoly)KNESELOVÁ, H. Cvičení z českého jazyka. Brno: Masarykova univerzita, 1998.KOMÁREK, M. Příspěvky k české morfologii. Olomouc: Periplum, 2006.KOMÁREK, M.; KOŘENSKÝ, J.; PETR, J. (ed.): Mluvnice češtiny 2 (Tvarosloví). Praha: Academia, 1976. (vybrané kapitoly)Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 2001. (vybrané kapitoly)Doporučená:CVRČEK, V. a kol. Mluvnice současné češtiny 1. Jak se píše a jak se mluví. Praha: Karolinum, 2010.HRBÁČEK, J. a kol. Mluvnické rozbory a cvičení v češtině. Praha: UK FF, 1994 (ad.).ŠMILAUER, V. Nauka o českém jazyku. Praha: SPN, 1972.

Získané způsobilosti

Studenti získají celistvý obraz morfologie současné češtiny. Přednáška a seminář jsou věnovány zejména těmto tematickým okruhům: Základní pojmy morfonologie a morfémiky. Slovo jako syntagma, "dvojí" morfologie. Tzv. flexivní morfologie, analýza slovního tvaru na bezprostřední složky. Distribuční morfologie. Stavba tvarů jmenné flexe. Stavba tvarů slovesné flexe. Slovesné tvary finitní a infinitní. Vývojové tendence v tvarosloví. Školská jazykovědná terminologie. Problematika slovních druhů neohebných. Kritéria třídění slovních druhů. Typy jazyků z hlediska morfologické typologie, typ češtiny.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; plnění průběžných úkolů a testů; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; absolvování závěrečného zápočtového testu (úspěšnost 70 %); vypracování referátu k zadanému tématu; absolvování kurzu v LMS Moodle

Garant

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.