Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro praxi (KCL / CPX-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CPX-B - Čeština pro praxi, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní hodina - komunikace v univerzitním prostředí - test, diktát. Obecné poučení o jazyce. Lexikální pravopis I.Lexikální pravopis II. - psaní velkých písmen. Pravidla z roku 1993 - procvičování problematických jevů.Lexikální pravopis III. Cizí a přejatá slova, jejich pravopis, skloňování a výslovnost.Mluvnický pravopis I. - Tvoření slov. Skloňování problematických podstatných jmen, přídavných jmen, zájmen a číslovek. Časování problematických sloves.Pravopis skladební I. Shoda podmětu s přísudkem. Pravopisná cvičení, pravopisný rozbor. Korektura chyb.Interpunkce. Ve větě jednoduché. Interpunkce v souvětí.Stylistická cvičení, práce s textem, korektura stylistických chyb.Problematika spojená s psaním vědecké práce - klíčová slova, anotace atd.Vztah hovorové a spisovné češtiny, obecná čeština. Rozdíly mezi mluveným a psaným projevem.Hlasový výcvik: kultivované vyjadřování, hygiena hlasu, technika dýchání.Spisovná výslovnost, mluvní tempo, pauzy, přízvuk, intonace, správná artikulace.Závěrečný test.Vyhodnocení testu.Povinná studijní literatura:Pravidla českého pravopisu. 1. vydání, Praha: Československý spisovatel, 2011.Příruční mluvnice češtiny. 2. vydání. Praha : Lidové noviny, 2012.Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 4. vyd., Praha : Academia, 2005.ČSN 01 6910. Úprava písemností zpracovaných textovými editory nebo psaných strojem.Praha, Český normalizační institut 2002.http://www.ujc.cas.czDoporučená literatura:DANEŠ, F. Kultura a struktura českého jazyka. Praha: Karolinum, 2009. s. 147 - 214.JANOVEC, L. Pravopis a interpunkce snadno a rychle. Praha: Klett, 2007.KROBOTOVÁ, M. Spisovná výslovnost a kultura mluveného slova. Olomouc: UP, 2000.MARGINOVÁ, D. Jazyková kultura pro nefilology. Hradec Králové: Gaudeamus, 2009.MINÁŘOVÁ, E. Stylistika češtiny. Brno: MU, 2009.SGALL, P. Jak psát a nepsat česky. Praha: Karolinum, 2004.SVOBODOVÁ, J. Česká interpunkční cvičení s klíčem. Ostrava: OU, 1997.SVOBODOVÁ, J. Psaná a mluvená podoba současné češtiny. Ostrava: OU, 2009.Nová slova v češtině. Slovník neologizmů. Praha : Academia, 1998.Kraus, J. - Hoffmannová, J.: Písemnosti v našem životě. Praha : Fortuna, 1996.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Student konfrontuje školské vědomosti z českého jazyka s potřebami kultivované jazykové praxe. Sleduje komunikační záměr mluvčího a způsoby jeho realizace, proměny současné slovní zásoby češtiny, vývojové tendence v českém tvarosloví, standardní a substandardní útvary národního jazyka, jazykovou správnost a vhodnost a funkční využití jazykových prostředků v soukromých a veřejných projevech včetně formální úpravy písemností.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

aktivní účast, plnění úkolů, referátDalší požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.

Vyučující

Mgr. Marek Janosik-BielskiMgr. Václav Lábus, Ph.D.Mgr. Jarmila Sulovská