Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax ČJ 1 (KCL / CS1-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CS1-B - Syntax ČJ 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět CS1 je věnován gramatické stavbě české věty a možnostem jejího popisu a výkladu. Témata přednášek: Základní jednotka syntaktického popisu z hlediska lingvistické metodologie. Syntaktické vztahy. Akt pojmenovací a akt usouvztažňovací. Komunikát, výpověď, věta. Predikace, predikát, propozice. Sémantika a forma v syntaxi.Valence a její různá pojetí. Nevalenční pohled na stavbu věty. Větné pozice obligatorní, potenciální, fakultativní, nulové, prázdné. Tzv. větné členy. Diateze. Sekundární predikace. Věta jednoduchá a souvětí.doc. Hirschová:Seminář: Budou zadávány k prostudování kapitoly z doporučené literatury a stati z odborných časopisů. Podrobný program obdrží studenti v úvodním semináři. Velká část seminářů bude patřit práci s textem, studenti vypracují tři průběžné testy.Studijní literatura:Příruční mluvnice češtinyEncyklopedický slovník češtinyGrepl - Karlík: Skladba češtiny: cvičení a výklad (Praha 2000)Hirschová: Syntaktické rozbory (Olomouc 1997)dr.Veselý:1. Úvodní hodina - seznámení se semestrálním programem.2. Předmět syntaxe. Věta a výpověď.3. Větné vztahy sémantické a formálněsyntaktické.4. Subjekt a predikát.5. Objekt.6. Příslovečné určení.7. Doplněk. Přívlastek.8. Jednočlenné věty. Větné ekvivalenty a větné fragmenty.9. Negace.10. Modalita ve výpovědi.11. Samostatný větný člen, osamostatněné větné členy. Odchylky od pravidelné mluvnické stavby.12. Zápočtový test.DANEŠ, F. Jazyk a text. Praha, 1999.Encyklopedický slovník češtiny. Praha, 2002.GREPL, M.; KARLÍK, P. Skladba češtiny. Olomouc, 1998.HRBÁČEK, J. Nárys textové syntaxe. Praha, 1994.KOPEČNÝ, F. Základy české skladby. 2. vyd. Praha, 1962.NOVOTNÝ, J. Nástin syntaktického popisu češtiny (na základě valenční teorie). Ústí nad Labem, 1984.PANEVOVÁ, J. Formy a funkce ve stavbě české věty. Praha, 1980.SGALL, P. a kol. Úvod do syntaxe a sémantiky. Praha, 1986.ŠMILAUER, V. Novočeská skladba. Praha, 1960.ULIČNÝ, O. Instrumentál v struktuře české věty. Praha, 2000.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Kurs seznamuje studenty se syntaktickými jednotkami a relacemi a s pravidly užívání jazykových prostředků v české větě, výpovědi, souvětí a v textu.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

aktivní účast v semináři, úspěšnost v průběžných testech, úspěšné vypracování zápočtového testuDalší požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.