Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax ČJ 2 (KCL / CS2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / CS2K - Syntax ČJ 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář obsahově navazuje na poznatky získané v rámci předmětu Syntax ČJ 2. Osvojení si těchto poznatků je základem pro úspěšné absolvování tohoto semináře.Tematicky je seminář koncipován jako nadstavba k pojetí tzv. tradiční syntaxe, v jejíž koncepci sice částečně pokračuje (např. pojetí souvětných struktur), ale v jiných tematických okruzích ji opouští a naopak bude budován v protikladu k dosavadnímu "závislostnímu". Resp. získávané poznatky z oblasti valenční syntaxe budeme rozvíjet s vědomým srovnáváním s modelem tradičním.Cílem semináře je nejenom osvojit si další poznatky z fungujících syntaktických modelů, ale i rozvíjet vlastní schopnost explanace jazykového materiálu, která by měla reflektovat didaktické aspekty studovaného předmětu.Povinná literatura:CVRČEK, V. a kol. Mluvnice současné češtiny 1. Praha: Karolinum, 2010. (vybrané kapitoly)ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština. Řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. (vybrané kapitoly)ČERMÁK, F. (ed.). Jak využít Český národní korpus. Praha: Nakladatelství LN, 2005. (vybrané kapitoly)DANEŠ, F. Věta a text. Praha 1985. (vybrané kapitoly)Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN 2002. (vybrané kapitoly)GREPL, M.; KARLÍK, P. Skladba spisovné češtiny. Praha 1986. (vybrané kapitoly)GREPL, M.; KARLÍK, P. Skladba češtiny. Votobia, Praha 1998. (vybrané kapitoly)NOVOTNÝ, J. Nástin syntaktického popisu češtiny (na základě valenční teorie). Ústí n. L., 1994.NOVOTNÝ, J. Valence dějových substantiv v češtině. In Sborník PF v Ústí n. L., ř. bohem. Praha, 1984.Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 1995.SVOZILOVÁ, N.; PROUZOVÁ, H.; JIRSOVÁ, A. Slovesa pro praxi. Valenční slovník nejčastějších českých sloves. Praha, 1997.ŠTÍCHA, F. Význam a konkurence v syntaxi. Praha: SPN, 1989.(vybrané kapitoly)

Získané způsobilosti

Kurs navazuje na Syntax ČJ 1. Semináře jsou zaměřeny zejména na tyto tematické okruhy: Souvětí, stavba souvětí, typy souvětí - základní klasifikační kritéria, vztahy vět v souvětí, povaha a klasifikace vedlejších vět, spojovací prostředky v souvětí. Postojová modalita výpovědi, komunikační funkce výpovědi - obecně, subjektivně modální a emocionální postoje mluvčího. Valence a intence v české lingvistice, slovesná valence a intence - valenční pojetí skladby, aktanty (participanty) a jejich sémantické role, predikát (možnosti sémantické klasifikace predikátů). Základové větné struktury (ZVS), konstitutivní členy ZVS, gramatické a sémantické větné vzorce, aktanty vs. cirkumstanty, diateze primární a sekundární, hierarchizace větné struktury (propozice), věty deagentní a dekauzativní. Grafické znázornění souvětí v závislostní syntaxi. Aktuální členění výpovědi a slovosled. Prostředky signalizace AČV, specifické postupy při AČV, výpovědní dynamismus. Větosled, mezivýpovědní vztahy, tematické posloupnosti Úvod do textové syntaxe, promluva, text, koherence a koheze textu (prostředky). Úvod do generativní gramatiky.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; referát k zadanému tématu; semestrální práce na zadané téma.Absolvování kurzu v LMS Moodle.Splnění docházkové povinnosti podle studijního řádu. Min. 70% úspěšnost v zápočtovém testu.Zkouška obsahuje část písemnou a ústní. Při písemné zkoušce se požaduje zvládnutí analýzy a výkladu syntaktických jevů. Ústní zkouška prokazuje schopnost orientovat se v syntaktické problematice uvedené v sylabu.

Garant

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.