Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dialektologie (KCL / DIA-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / DIA-B - Dialektologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem semináře je jednak poznávání současných nářečí a interdialektů českého jazyka v současnosti i minulosti, jednak úvod do sociolingvistické problematiky současné češtiny.Účastníci semináře zpracují referáty na témata dialektologická, nebo sociolingvistická, a to na základě odborné literatury i vlastní jazykové zkušenosti a povědomí. Studenti, kteří jsou rodilými mluvčími zachovalejších dialektů nebo interdialektů, zpracují takto ukázky mluvy starších i mladších mluvčích a srovnají je.LiteraturaBělič, J.: Nástin české dialektologie. 1972.Bělič, J.: Přehled nářečí českého jazyka. 1988.Balhar, J. - Jančák, P. (eds.): Český jazykový atlas. Sv. 1 - 5. 1992 - 2005.Diskuse o tzv. standardní češtině: Slovo a slovesnost 2005 - , zvl. úvodní článek Čermák aj., dále polemiku autorů Oliva, Kořenský, Adam a další. V téže době polemika v čas. Naše řeč.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Kurs seznamuje studenty se současnou jazykovou situací na území ČR, vede je k zájmu o mluvený jazyk a učí dovednostem dialektologického výzkumu, záznamu a přepisu nářečních a interdialektických promluv a jejich vyhodnocování. Upozorňuje na současnou dynamiku využívání dialektických prostředků u mluvčích různého regionálního a sociálního původu. V seminárních referátech a pracích se podávají zprávy o nářeční a nadnářeční situaci v českých, moravských a slezských obcích a městech podle původu, zájmu a možností jednotlivých studentů. Zkoumají se dialekty regionální i sociální, mluva reemigrantů, menšin, cizinců a jejich dětí.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Pravidelná aktivní účast na semináři, ústně přednesená i písemná verze referátu.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.