Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika jazykové/komunikační výchovy 2 (KCL / DJ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / DJ2 - Didaktika jazykové/komunikační výchovy 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář navazuje na kurs Didaktika jazykové a komunikační výchovy 1. Cílem je prohlubovat a rozšiřovat znalosti studentů o problematice jazykové a komunikační výchovy jako složky předmětu český jazyk a literatura na školách základních i středních.Výuka se bude opírat o platné programové materiály, zvl. o Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání a Rámcový vzdělávací program pro gymnaziální vzdělávání. Seminář je věnován zejména těmto tematickým okruhům: Jazyková výchova, její pojetí; základní kurikulární materiály. Didaktická analýza učiva všech jazykových rovin (hláskosloví, formální tvarosloví, syntax, slovotvorba, lexikologie). Didaktická analýza učiva o stylovém a útvarovém rozvrstvení češtiny, spisovném jazyce a o pravopise. Organizační formy ve vyučování českému jazyku. Metody jazykového vyučování. Jazyková cvičení a rozbory. Učebnice a jiné učební pomůcky. Specifické poruchy učení. Čeština jako druhý/cizí jazyk v české škole; čeština a multikulturní výchova.Odborná literatura:ČECHOVÁ, M.; STYBLÍK, VL. Čeština a její vyučování. Praha : Fortuna, 1998.Rámcový vzdělávací program pro gymnaziální vzdělávání. Pilotní verze. VÚP v Praze 2004(www.vuppraha.cz).Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (se změnami provedenými k 1. 9.2005). VÚP v Praze 2005 (www.vuppraha.cz).ŠEBESTA, K. Od jazyka ke komunikaci. Didaktika českého jazyka a komunikační výchova.2. vyd. Praha : Nakladatelství Karolinum, 2005.Další aktuální kurikulární materiály a učebnice.Časopisy: Český jazyk a literatura, Moderní vyučování, Učitelské noviny.

Získané způsobilosti

Seminář navazuje na kurs Didaktika jazykové a komunikační výchovy 1. Cílem je prohlubovat a rozšiřovat znalosti studentů o problematice jazykové a komunikační výchovy jako složky předmětu český jazyk a literatura na školách základních i středních.

Literatura

VIZ CÍLE. Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; referát k zadanému tématu; semestrální práce na zadané téma; mikrovýstup.Zkouška v rozsahu zadaných okruhů učiva kursů Didaktika jazykové a komunikační výchovy 1, 2.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Jarmila Sulovská

Vyučující

Mgr. Jarmila Sulovská