Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika literatury 1 (KCL / DL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / DL1 - Didaktika literatury 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem obou kursů didaktiky literatury (srov. dále kurs Didaktika literatury 2) je uvést studenty do problematiky literární výchovy jako složky předmětu český jazyk a literatura na školách základních a středních, a to po stránce a) teoretické, b) obsahově-metodické a c) organizačně-technické. Zejména v bodech b) a c) se bude výuka opírat o platné programové materiály - v době příprav tohoto programu je to zvl. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání a Rámcový vzdělávací program pro gymnaziální vzdělávání. Přednáška a seminář budou věnovány zejména těmto tematickým okruhům:Fungování literatury v životě člověka a společnosti v historické perspektivě a dnes; vztah k oblastem styčným (jiné druhy textů, jiné druhy umění).Čtenářství, jeho vznik a vývoj, faktory, které ho ovlivňují.Specifika a proměny dětského čtenářství a čtenářství mládeže; čtenářství v dnešním světě.Pojetí literární výchovy, její cíle, vývoj, dnešní koncepce, hlavní problémy.Vztah literární výchovy k jazykové a komunikační výchově a k předmětům blízkým.Čtenářský zážitek, porozumění textu a interpretace literárního díla z hlediska školy.Způsoby práce s literárním textem; metody a nástroje literární výchovy.Organizační formy ve vyučování literatuře.Základní kurikulární materiály, učebnice a učební pomůcky.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Cílem obou kursů didaktiky literatury (srov. dále kurs Didaktika literatury 2) je uvést studenty do problematiky literární výchovy jako složky předmětu český jazyk a literatura na školách základních a středních, a to po stránce a) teoretické, b) obsahově-metodické a c) organizačně-technické. Zejména v bodech b) a c) se bude výuka opírat o platné programové materiály - v době příprav tohoto programu je to zvl. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání a Rámcový vzdělávací program pro gymnaziální vzdělávání.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. viz cíle.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; referát k zadanému tématu; semestrální práce na zadané téma; mikrovýstup.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.

Vyučující

Mgr. Jarmila SulovskáMgr. Jarmila SulovskáMgr. Kateřina Váňová