Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace děl regionální literatury (KCL / IRG-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / IRG-B - Interpretace děl regionální literatury, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem seminářů je studentům přiblížit a prakticky interpretovat vybrané texty z regionální literatury od poloviny 19. století až po současnost na základě znalostí získaných z přednášek a povinného předmětu Regionální literatura. Literární texty jsou vybrány tak, aby odrážely obraz daných regionů od minulosti až po současnost, jeho proměny a vývoj.Semináře jsou věnovány zejména těmto tématům a literárním dílům:Věnceslav Metelka: Život školního pomocníka, Bál v Návarově (odraz Metelkovy literární tvorby v románu K. V. Raise Zapadlí vlastenci)K. V. Rais: V bělidleAlois Jirásek: MudrcovéOtto Hejnic: O času a ohni (společné čtení)Vzpomínková literatura německých autorů (O. Preussler: Útěk do Egypta přes království české, Moje kniha o Krakonošovi; I. Engelmann: Návrat pod zelenou střechu (společné čtení)Liberec v pohádkách (O. Preussler, P. Rainer, M. Bureš, J. Eichlerová)Milan Exner: Zoufalství (společné čtení)Liberecké Naivní divadlo a jeho dramatizace epických literárních dělProfily regionálních nakladatelství a časopisůD. J. Novotný: Senior Quintet (společné čtení)LITERATURA:Povinná:HOUSKOVÁ, A.; HRBATA, Z. (ed.). Román a "genius loci". Praha, 1994.KOL. AUTORŮ. Literatura a region. Optys, Ostrava-Opava, 1995.SVOBODA, J.: Tvorba a region. Ostrava 1974.URBANOVÁ, S., MÁLKOVÁ, I. Souřadnice míst. Ostrava: Tilia, 2003.Doporučená:BRYCHTOVÁ, Š. Úvod do regionalistiky. Pardubice 2006.DOBROVSKÝ, I.: K metodologii studia regionální literatury, in: Studie Muzea Kroměřížska, 1993.FISCHER, J.L. Kultura a regionalismus. Brno 1930.HODROVÁ, D. a kol. Poetika míst. H & H, Jinočany 1997.HOLUB, Z. (ed.). Region, regionalistika, regionalismus a regionalisté. České Budějovice 2007.KOL. AUTORŮ. Region a jeho reflexe v literatuře. Sborník č. 171, Ostravská univerzita, Ostrava 1997.KRÁL, O. Regiony a jejich interpretace, Svět literatury 1994,č.7, s. 21-23SLAVÍK, B. Regionalismus a literatura. Domažlice 1937.URBANOVÁ, S. Region bez hranic, Olomouc 2001.

Získané způsobilosti

Cílem kursu je seznámit studenty se spektrem zdrojů, jež má k dispozici regionální badatel (knihovny, archivy, muzea, památníky), a uvést je do práce s pramenným materiálem. Výstupem mohou být vedle interpretací literárních textů např. i sondy do jejich literárněvědné reflexe a čtenářské recepce, přehledové práce mapující literární rubriky regionálních novin, monografická slovníková hesla, příprava tematických brožurek atd.Ve cvičeních se bude pracovat s uměleckými texty, jejichž výběr a rozbor bude zaměřen na sledování proměn regionální literatury obecně s hlavním důrazem na tvorbu autorů Liberecka. Z časového hlediska půjde zvláště o díla poválečná, ve starším období bude nutno přihlédnout k dvojjazyčnosti zdejší literární tvorby.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a povinnost znát literární text zadaný na konkrétní seminář. Seminář je zakončen písemným testem.

Garant

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.