Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace literárních textů 3 (KCL / IT3-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / IT3-B - Interpretace literárních textů 3, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Český surrealismus a avantgarda (IT3-B), ZS 2013J. ChocholoušekTematické okruhy:1) Obecně o avantgardě a surrealismu, historie hnutí, základní principy, metody2) 20. léta, Devětsil - poetický naivismus, proletářská poezie a poetismusJosef Frič: Umělé květinyJaroslav Seifert: Samá láskaVítězslav Nezval: PantomimaJaroslav Seifert: Na vlnách TSFKonstantin Biebl: Nový Ikaros3) 30. léta, Skupina surrealistů v ČSRVítězslav Nezval: Žena v množném čísleVítězslav Nezval: Valerie a týden divůVítězslav Nezval: Absolutní hrobař4) Surrealismus za války - "v ghettu"Jindřich Heisler: Z kasemat spánku (in J.H.: Z kasemat spánku)Jindřich Štyrský: PoesieLudvík Kundera: Výhružný kompas (in L.K.: Bez názvu. Poezie 1939-19453)5) 2. polovina 40. a počátek 50. let - poválečná revize odkazu klasického surrealismu a avantgardyOldřich Wenzl: Yehudi Menuhin (též in O.W.: Veškerá poezie, výbor Pohodlný život)Karel Hynek: Deník malého lorda, Babička po pitvě (in K.H.: S Vyloučením veřejnosti)Židovská jména (sborník)6) 50. a 60. léta - ineditní aktivity a postupný nástup nové surrealistické generaceEgon Bondy: Für Bondys unbekannte Geliebte? (in Básnické dílo Egona Bondyho, sv. 2)Ivo Vodseďálek: Kvetoucí Ukrajina (in I.V.: Zuření. Dílo I. V. sv. 1)Zbyněk Havlíček: Stalinská epocha, Kabinet dra Caligariho (in Z.H.: Otevřít po mé smrti)Vratislav Effenberger: Tlučte hrbaté (in V.E.: Surovost života a cynismus fantazie)Milan Nápravník: Básně, návěstí a pohybyVybraná studijní literatura:Český surrealismus 1929-1953. Ed. Lenka Bydžovská a Karel Srp. Praha : Galerie hlavního města Prahy a Argo, 1996.Dvorský, Stanislav: "Z podzemí do podzemí. Český postsurrealismus čtyřicátých až šedesátých let." In Alternativní kultura. Ed. Josef Alan. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2001, s. 77-153.Langerová, Marie a kol.: Symboly obludností. Praha : Malvern, 2009.Effenberger, Vratislav: Realita a poesie. Praha : Československý spisovatel, 1969.Dryje, František: "Existovat znamená býti vnímavý aneb Jako se leze na střechu." In Letenka do noci. Antologie současné surrealistické poezie. Ed. František Dryje a Pavel Řezníček. Brno : Petrov, 2003, s. 7-50.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Předmět se zaměří na analýzu a interpretaci literárního díla jakožto na metodu myšlení, na její historii, vztah k literárněvědným subdisciplínám. Zásadní součástí kurzu budou příklady konkrétních možností analýzy textu (především prozaického), jež vycházejí ze soudobých literárněvědných metodologií orientovaných zejména ke strukturální sémantice. Kromě samotných teoretických východisek se kurz zaměří též na jejich praktickou aplikaciv podobě analýz a interpretací vybraných textů z české literatury 2. poloviny 20. století, resp. ze ?současné české literatury?.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; průběžná četba zadané literatury a její reflexe.Další požadavky budou upřesněny na začátku příslušného semestru.

Garant

PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří ChocholoušekPhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.PhDr. Petr Šrámek, Ph.D.