Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace literárních textů 4 (KCL / IT4-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / IT4-B - Interpretace literárních textů 4, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář navazuje na povinný kurs Starší česká literatura, jehož absolvováním je zápis do semináře podmíněn. Je zaměřen na nově objevené nebo méně známé kulturně-historické aspekty rozebíraných děl starší české literatury.Obsah seminářů:Buoh všemohúcí (~ kancionálová tvorba napříč staletími).Alexandreida (~ společenská kritika).Codex gigas (~ problematika mezidruhových kontextů a sémantika uměleckého díla).Spory duše s tělem a písně o posledních věcech člověka (~ sémantizace formy).Olomoucké povídky (~ Gesta Romanorum a exemplum obecně).Staročeský pasionál (~ Legenda aurea a legendistika obecně).Historia o životu doktora Jana Fausta, Věčný pekelný žalář (M. V. Šteyer) (~ problematika překladu).Via lucis (J. A. Komenský) (~ věda a víra jako určující aspekty tvorby).Země dobrá, to jest země česká (~ projevy vlastenectví v českém písemnictví).Rozjímání o věčnosti (B. Bridel).LITERATURA:Povinná:CEJP, L.: Metody středověké alegorie a Langlandův Petr Oráč. Praha 1961.CURTIUS, E. R.: Evropská literatura a latinský středověk. Praha 1999.ČERNÝ, V.: Barokní divadlo v Evropě. Ed. M. Janosik-Bielski. Praha 2009.ČERNÝ, V.: Staročeská milostná lyrika. Praha 1999 (doplněné vydání).GUREVIČ, A. J.: Kategorie středověké kultury. Praha 1978.KARBUSICKÝ, V.: Báje, mýty, dějiny. Nejstarší české pověsti v kontextu evropské literatury. Praha 1995.KOLÁR, J.: Návraty bez konce. Brno 1999.LEHÁR, J. a kol.: Česká literatura od počátků k dnešku. Praha 1998.MERTLÍK, R.; VIDMANOVÁ, A.: Písně žáků darebáků. Praha 1971.NECHUTOVÁ, J.: Latinská literatura českého středověku do roku 1400. Praha 2000.RON, V.; SCHMIDT, R.: Železnobrodská pašijová hra. CD-ROM. Praha 2000.STICH, A.; LUNGA, R.: Komentář. In: Staré paměti kutnohorské. Praha 2000.ŠKARKA, A.: Nejstarší česká duchovní lyrika. Praha 1949; Půl tisícileté české literatury. Praha 1986.VAŠICA, J.: České literární baroko. Brno 1995.VÁŽNÝ, J.: Alexandreis. Praha 1963.VILIKOVSKÝ, J.: Písemnictví českého středověku. Praha 1948.Speculum medii aevi - zrcadlo středověku. Sborník přednášek proslovených v rámci cyklu o kultuře a literatuře středověku. Ed. Lenka Jiroušková. Praha 1998.Doporučená:Lexikon české literatury. Praha 1985-2000.LEHÁR, J. a kol. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha : NLN, 1998.Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. Praha : Academia, 1985-2008.MACHALA, L.; PETRŮ, E. (eds.). Panorama české literatury. Literární dějiny od počátků do současnosti. Olomouc : Rubico, 1994.NOVÁK, A.; NOVÁK, J. V. Přehledné dějiny literatury české. Brno : Atlantis, 1997.Seznam literatury může být změněn podle aktuálních potřeb vycházejících z konkrétního semináře; předpokládá se schopnost studenta samostatně si vyhledat vhodnou literaturu k dané problematicePozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Cílem kursu je na vybraných prozaických a básnických textech z novodobé české literatury ukázat interpretační možnosti významové výstavby literárního díla. Na praktických ukázkách jsou prezentovány různé metodologické přístupy a interpretační školy, specifika druhová, žánrová i autorská (individuální styl). Literárněvědná interpretace se chápe jako stále otevřený způsob vyvozování smyslu literárního díla.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Pravidelná účast, aktivita na semináři a systematická domácí příprava (průběžná četba zadané literatury, její reflexe formou referátu a diskuse, závěrečný pohovor).Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Marek Janosik-Bielski

Vyučující

Mgr. Marek Janosik-BielskiMgr. Kateřina Váňová