Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace literárních textů 6 (KCL / IT6-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / IT6-B - Interpretace literárních textů 6, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kursu je na vybraných prozaických a básnických textech z konkrétních období české literatury ukázat interpretační možnosti významové výstavby literárního díla. Na praktických ukázkách jsou prezentovány různé metodologické přístupy a interpretační školy, specifika druhová, žánrová i autorská (individuální styl). Literárněvědná interpretace se chápe jako stále otevřený způsob vyvozování smyslu literárního díla.Náplň jednotlivých seminářů se odvíjí od zaměření konkrétního vyučujícího.LITERATURA:BÍLEK, P. A. Hledání jazyka interpretace. Brno, 2003.ČERVENKA, M. Významová výstavba literárního díla. Praha, 1992.ČERVENKA, M. Fikční světy lyriky. Praha, 2003.Čtenář jako výzva. Výbor z prací Kostnické školy recepční estetiky. Brno, 2001.DOLEŽEL, L. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 1993.HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace literárního díla. Praha, 1999.HODROVÁ, D. a kol. ...na okraji chaosu... Poetika literárního díla 20. století. Praha, 2001.INGARDEN, R. Umělecké dílo literární. Praha, 1989.MUKAŘOVSKÝ, J. Studie I, II. Brno, 2001.PETERKA, J. Teorie literatury pro učitele. Praha, 2001.STANZEL, F. K. Teorie vyprávění. Praha, 1988.Další literatura bude průběžně doplňována na seminářích na základě jejich konkrétní náplně.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Cílem kursu je na vybraných prozaických a básnických textech z novodobé české literatury ukázat interpretační možnosti významové výstavby literárního díla. Na praktických ukázkách jsou prezentovány různé metodologické přístupy a interpretační školy, specifika druhová, žánrová i autorská (individuální styl). Literárněvědná interpretace se chápe jako stále otevřený způsob vyvozování smyslu literárního díla.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; průběžná četba zadané literatury a její reflexe.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří ChocholoušekMgr. Marek Janosik-BielskiMgr. Eva Koudelková, Ph.D.PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.doc. PhDr. Hana Šmahelová, CSc.PhDr. Petr Šrámek, Ph.D.doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.Mgr. Kateřina Váňová