Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykový proseminář 2 (KCL / JP2-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / JP2-B - Jazykový proseminář 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina - seznámení se semestrálním programem.2. Morfologický rozbor. Dubletní tvary.3. Větněčlenský a souvětný rozbor. Grafické znázornění syntaktické struktury.4.-6. Morfematický rozbor.7.-8. Slovotvorný rozbor.9.-13. Jazykový rozbor autentických textů.14. Zápočtový test.Literatura:Akademická příručka českého jazyka. Praha : Academia, 2014.ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha : ISV, 2000. Nebo novější vydání.ČECHOVÁ, M. a kol. Komplexní jazykové rozbory. Praha : SPN, 1996.Český jazykový atlas 1-5. Praha : Academia.Český národní korpus http://ucnk.ff.cuni.cz.DEJMEK, B. Tvoření a stavba slov. Olomouc, 2002.Encyklopedický slovník češtiny. Praha : NLN, 2002.HRBÁČEK, J. a kol. Mluvnické rozbory a cvičení v češtině. Praha : UK FF, 1994 (ad.).Internetová jazyková příručka. www.ujc.cas.czPALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha : Karolinum, 1997.Pravidla českého pravopisu. Praha : Academia, 1994 (ad.). Nebo novější vydání.Příruční mluvnice češtiny. Praha : NLN, 2001.Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha : Academia, 1994. Nebo novější vydání.Slovník spisovného jazyka českého - Úvod k 1. svazku, Praha : Academia, 1960, 1989.Časopisy: SaS, NŘ, ČJL, ČDS.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Studenti pokračují ve všestranné analýze jazykových jevů a získávají lingvální i lingvistické dovednosti praktické i analytické. Cílem kursu je zejména porozumění textu, jeho celková charakteristika, analýza textu z hlediska zvukového, grafického, slovotvorného, morfematického, slovnědruhového a tvaroslovného, větněčlenského a souvětného, výpovědního. Semináře jsou věnovány zejména těmto tematickým okruhům: Stylová charakteristika jazykových prostředků všech rovin. Znalost citační a bibliografické normy. Práce s textem, schopnost analyzovat i vytvořit odborný text. Znalost lingvistické terminologie.Morfematický rozbor. Slovotvorný rozbor. Morfologický rozbor: slovní druhy, morfologické kategorie, deklinační a konjugační typy. Větněčlenský a souvětný rozbor. Komplexní jazykový rozbor textu včetně aspektů stylových a pragmatických.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Požadavky k udělení zápočtu:Pravidelná docházka (max. 3 absence).Aktivní řešení úkolů průběžně zadávaných v seminářích.Domácí příprava a vypracování domácích úkolů na semináře podle pokynů vyučujícího (plnění úkolů bude průběžně kontrolováno).Příprava autentického textu a úkolů k jeho rozboru (ve dvojicích); podrobnosti budou sděleny na semináři.Úspěšné vypracování zápočtového testu (3 pokusy).V průběhu semestru studenti absolvují dva kontrolní testy (podrobnosti budou sděleny na semináři).Výsledky těchto dílčích testů budou zohledněny při hodnocení zápočtového testu. Procentní limit v zápočtovém testu se odvíjí od výsledků dílčích testů tímto způsobem:80 % - neúspěch v obou dílčích testech,70 % - neúspěch v jednom dílčím testu,60 % - úspěšné hodnocení obou testů.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.

Vyučující

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.