Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykový seminář 3 (KCL / JS3-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / JS3-B - Jazykový seminář 3, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kapitoly z kognitivní lingvistikyCílem předmětu je zmapování hlavních tematických okruhů kognitivní a kulturně kognitivní lingvistiky prostřednictvím četby reprezentativní odborné literatury. Porovnány budou přístupy americké a polské kognitivní lingvistiky, představena bude lublinská větev kulturně a entolingvisticky orientovaného proudu kognitivní lingvistiky. V jednotlivých seminářích bude postupně věnována pozornost klíčovým pojmům kognitivních přístupů k jazyku: jazykovému obrazu světa, stereotypu, kategorizaci, metafoře, antropocentrismu a dalším v souladu se zájmy studentů.Tematické okruhy:Podstata kognitivního přístupu k jazyku, porovnání se strukturalistickým přístupem.Kognitivní lingvistika a kognitivní vědy.Přístup k metafoře v americké kognitivní lingvistice.Jazykový obraz světa a souvztažné pojmy.Metafora a tělesné ukotvení významu.Smysly jako zdrojové oblasti konceptuálních metaforSomatická frazeologieDidaktické aplikace kognitivní lingvistiky.LITERATURA:Povinná:VAŇKOVÁ, I. a kol. Co na srdci, to na jazyku. Kapitoly z kognitivní lingvistiky. Praha : Karolinum, 2005.LAKOFF, G.; JOHNSON, M.: Metafory, kterými žijeme. Brno : Host, 2002.PACOVSKÁ, J. K hlubinám študákovy duše. Didaktika mateřského jazyka v transdisciplinárním kontextu. Praha : Karolinum, 2012, s. 20?145.Doporučená:BARTMIŃSKI, J.; PANASIUK, J. Stereotypy językowe. In Współczesny język polski. Ed. J. Bartmiński. Lublin : Universytet Marii Curie-Skłodowskiej, 2001, s. 371-395.BARTMIŃSKI, J. Stereotypy mieszkają w jazyku. Studia etnolongwistyczne. Lublin : Universytet Marii Curie-Skłodowskiej, 2007.GEERAETS, D.; CYUCKENS, H. (eds.) The Oxford Handbook of Cognitive Linguistics.. Oxford : Oxford University Press, 2007., s. 1092?1139.JANDA, L.: Kognitivní lingvistika. In Čítanka textů z kognitivní lingvistiky I. Ed. L. Saicová Římalová. Praha : Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2004, s. 9?58.LAKOFF, G.: Ženy, oheň a nebezpečné věci. Praha : Triáda, 2006.PACOVSKÁ, J. (ed.). Obraz světa v jazyce II. Praha : Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2007.THAGARD, P.: Úvod do kognitivní vědy. Mysl a myšlení. Praha : Portál, 2001.VAŇKOVÁ, I. (ed.). Obraz světa v jazyce. Praha : Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2001.VAŇKOVÁ, I.; PACOVSKÁ, J. (eds.). Obraz člověka v jazyce. Praha : Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2010.

Získané způsobilosti

Seminář je věnován komplexní lingvistické analýze všech rovin jazyka, tj. roviny zvukové, grafické, morfologické, syntaktické, lexikální a dále výstavbě textu. Dále se zaměřuje na různé speciální jazykovědné otázky v souvislosti s odbornými zájmy účastníků a tématy jejich diplomových prací.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; průběžná četba vybraných textů, zapojení do diskusí o textech, prezentace referátu doplněná písemnými tezemi.

Garant

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.PhDr. Jasňa Pacovská, CSc.PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.Mgr. Jarmila SulovskáMgr. Svatava Škodová, Ph.D.