Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní jazykové rozbory (KCL / KJR-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / KJR-B - Komplexní jazykové rozbory, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zvuková stránka češtiny.Morfematický rozbor.Mluvnické kategorie jmen a sloves. Formální tvarosloví.Lexikální systém češtiny.Syntaktický rozbor.Povinná:ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha : ISV, 2000.Český národní korpus http://ucnk.ff.cuni.cz.Encyklopedický slovník češtiny. Praha : NLN, 2002.HRBÁČEK, J. a kol. Mluvnické rozbory a cvičení v češtině. Praha : UK FF, 1994 (ad.).Pravidla českého pravopisu. Praha : Academia, 1994 (ad.).Příruční mluvnice češtiny. Praha : NLN, 2001.Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha : Academia, 1994.Doporučená:Akademický slovník cizích slov. Praha : Academia, 2001.CVRČEK, V. a kol. Mluvnice současné češtiny 1. Jak se píše a jak se mluví. Praha : Karolinum, 2010.PALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha : Karolinum, 1997.Výslovnost spisovné češtiny I, II. Praha : Academia, 1967, 1978.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Náplní kursu je komplexní analýza jazykového materiálu. Procvičovány jsou problematické jevy z různých jazykových rovin: fonologické, morfologické, lexikální a syntaktické. Studenti jsou vedeni k tomu, aby při analýze pracovali s lingvistickými příručkami: mluvnicemi, jednojazyčnými výkladovými slovníky aj. Pozornost je věnována také stylovému hodnocení jazykových prostředků.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; absolvování závěrečného zápočtového testu (úspěšnost 70 %); vypracování a přednesení referátu k zadanému tématu.

Garant

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.