Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly ze sv. lit. pro děti a mládež (KCL / KSDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / KSDK - Kapitoly ze sv. lit. pro děti a mládež, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář navazuje na povinný kurs Literatura pro děti a mládež. Jeho cílem je podrobněji představit reprezentativní literární díla pro děti a mládež vybraných národních literatur, a to především z žánrového pohledu.Tisíc a jedna noc (vývoj sbírky; zastoupení žánrů; literární adaptace a jejich autoři; srovnání vybrané pohádky v několika adaptacích)Pohádky Ch. Perraulta (víly v pohádkách Ch. Perraulta; vliv publika, dvorského prostředí na Perraultovu tvorbu)Pohádky H. Ch. Andersena (realita vs fantazie v jeho pohádkách; optimismus vs pesimismus; autobiografické prvky v díle)Pohádky O. Wilda (srovnání motivů a práce s nimi u Wilda a Andersena; křesťanské motivy v díle Wilda; srovnání Andersenovy Malé mořské víly a Wildovy pohádky Rybář a jeho duše; motiv zlata a drahého kamení ve Wildových pohádkách; motivy květin a barevná symbolika ve Wildových pohádkách)A. de Saint-Exupery (filosofické hlubiny Malého prince; Exupery očima manželky - Paměti růže; společné znaky Exuperyho próz)J. M. Barrie (motiv snu v knize Petr Pan; motiv času tamtéž; role matky/ženy tamtéž)M. Ende (motiv času v próze Děvčátko Momo a ukradený čas; fantazie v díle Nekonečný příběh)R. Dahl (autobiografické prvky v díle; hororové prvky v díle; postavy v díle)A. Lindgrenová (motiv smrti v knize Bratři Lví srdce; prolínání reality a fantazie v díle Mio, můj Mio; loupežnický román Ronja, dcera loupežníka - pohádkové motivy/postavy v díle)Spasitelná role dítěte v prózách světových autorů (např. Harry Potter, Letopisy Narnie, Mio, můj Mio, Bratři Lví srdce, Nekonečný příběh, Brána času Ulysses Moore aj.)Dětská detektivka/detektivové v prózách světových autorů (např. A. Lindgrenová, E.Kästner, E. Blytonová aj.)Literatura:Povinná:DOROVSKÝ, I.; ŘEŘICHOVÁ V. a kol. Slovník autorů literatury pro děti a mládež I. Zahraniční spisovatelé. Brno 2007.(vybrané kapitoly)CHALOUPKA, O.; NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. Praha 1979.CHMELÍKOVÁ, V. Světová literatura pro děti a mládež. 1998.(vybrané kapitoly)JANÁČKOVÁ, B. Přehled vývoje literatura pro děti a mládež. 1999.KLÁTIK, Z.Svetová literatúra pre mládež. Bratislava, 1978. (vybrané kapitoly)Monografie autorůŠUBRTOVÁ, M. Kapitoly ze světové literatury pro mládež. 2 sv. Brno, 1998.Webové stránky (zvláště v případě dosud žijících autorů)Časopisy: Zlatý máj, Ladění.Doporučená:ŠMAHELOVÁ, H. Počátky kritického myšlení o dětské literatuře. Praha, 1999.ŠMAHELOVÁ, H. Návraty a proměny. Praha, 1989.TOMAN, J. Dětské čtenářství a literární výchova. Brno, 1999.TOMAN, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice, 1992.ULIČNÝ, O. Prostor pro jazyk a styl. Praha, 1987.URBANOVÁ, S. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století. (Reflexe české tvorby a reflexe). Olomouc, 2004.

Získané způsobilosti

Seminář navazuje na povinný kurs Literatura pro děti a mládež. Jeho cílem je podrobněji představit reprezentativní literární díla pro děti a mládež vybraných národních literatur, a to především z žánrového pohledu.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Dobrá orientace ve světové LDM; dobrá znalost odborné literatury orientované na světovou LDM; vypracování semestrální práce (témata viz e-learningový kurz v LMS Moodle) a její odevzdání v elektronické podobě, odevzdání recenze na vybraný titul ze světové LDM ne straší než 5 let; podmínkou pro získání zápočtu je rovněž odevzdání anotovaného seznamu literatury čítajícího alespoň 20 titulů ze světové LDM a alespoň 5 odborných článků nebo studií, případně kapitol z knih.

Garant

Mgr. Kateřina Váňová

Vyučující

Mgr. Kateřina Váňová