Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly ze světové literatury 1 (KCL / KSL1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / KSL1K - Kapitoly ze světové literatury 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je poskytnout studentům syntetizující a hodnotící pohled na vývoj světové literatury od poloviny 19. století do současnosti se zaměřením na vybraná období, umělecké směry, žánry a tvůrčí osobnosti. Budou v něm sledována vrcholná díla nejvýznamnějších představitelů jednotlivých národních literatur evropského a amerického kontinentu, pozornost bude věnována také vzniku a vývoji základních žánrů. Jeho výuka se nebude příliš zaměřovat na rozšíření faktografických znalostí, jejichž určitá úroveň se předpokládá, ale bude zacílena na rozvíjení schopností komplexně vnímat a hodnotit literární vývoj s případnými přesahy do oblasti výtvarného umění a filmu.Tematické okruhy:Realismus a jeho vliv na literaturu 20. století (Společná četba Zápisků z podzemí F. M. Dostojevského)Modernistické tendence, první vlna modernismuDruhá vlna modernismu, počátky avantgardy (Referát: F. Kafka: Venkovský lékař. Porovnání epické a dramatické podoby díla)Avantgarda, dadaismus, surrealismusNové cesty románu, anglo-americký modernismusExistencialismus jako filosofický a literární směr (Společná četba A. Camus: Cizinec)Reakce na 2. světovou válku, italský neorealismus, německá Skupina 47 (Raich-Ranicki)Rozhněvaní mladí muži a zbitá generaceLiterární obrazy absurdity světa, francouzský nový románZáhady magického realismu a postmoderní situace (Společná četba Č. Ajtmatov: Džamila).Literatura:Povinná:KUPCOVÁ, H. Literární Evropou II. Praha, 2010.PECHAR, J. Dvacáté století v zrcadle literatury. Praha, 1999.POSPÍŠIL, I. a kol. Světová literatura 20. století v kostce. Praha, 1999.VODIČKA, F. a kol. Svět literatury I. Praha, 1967. (vybrané kapitoly)Doporučená:BLOOM, H. Kánon západní literatury. Praha, 2000.ECO, U. Šest procházek literárními lesy. Olomouc, 1997.FIALA, V. Impresionismus. Praha, 1964.HILSKÝ, M. Modernisté. Praha, 1995.HODROVÁ, D. ?na okraji chaosu? . Praha, 2001.HRALA, M.: Ruská moderní literatura 1890-2000. Praha 2007.INGARDEN, R. Umělecké dílo literární. Praha, 1989.LODGE, D. Jak se píše román. Brno, 2003.MACURA, V. a kol. Slovník světových literárních děl I, II. Praha, 1988.PELÁN, J. Kapitoly z francouzské a italské literatury. Praha, 2000.REICH-RANICKI, M. Můj život, Větrné mlýny. Brno, 2003.

Získané způsobilosti

Charakteristika a hodnocení nejvýznamnějších směrů, seskupení a osobností, interpretace nejdůležitějších děl světové literatury od nástupu modernismu v 19. stol. do konce 20. století. Souvislosti s vývojem české literatury.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; kvalitní příprava dle zadání pedagoga.Absolvování kurzu v LMS Moodle.Semestrální práce na zadané téma, teprve po jejím přijetí může student přistoupit ke zkoušce.Zkouška má podobu písemnou (test) a poté ústní, u níž student musí kromě znalosti vyučované látky prokázat schopnost hovořit o přečtených relevantních literárních dílech (30 titulů).

Garant

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.