Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly ze světové literatury 2 (KCL / KSL2E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / KSL2E - Kapitoly ze světové literatury 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámení studentů s vybranými jevy, autory a díly světové literatury od nejstarších dob až po období osvícenství. Pozornost je věnována dílům světové literární tvorby, jejichž význam pro vývoj světového umění a zvláště literatury je nesporný. Aby se studenti dokázali bezpečně pohybovat po literárněhistorické časové ose, bude se při výkladu také přihlížet k dobovým společenským a historickým souvislostem.Při výběru témat se do jisté míry berou v potaz potřeby výuky na středních školách.Tematické okruhy:Počátky slovesné tvorby. Orientální literatury. Mytologie a eposy. (Epos o Gilgamešovi, Bible)Antické písemnictví (Homér, Ovidius, Vergilius. Antické drama)Středověká hrdinská a rytířská epika (Beowulf, Píseň o Rollandovi, Píseň o Nibelunzích; španělská romance)Italská renesance (Dante, Boccaccio, Petrarca)Francouzská renesance (Villon, Rabelais, Montaigne)Práce s textem: Villon, F. Já - F. Violin.Zlatý věk španělského písemnictví (Lope de Vega, Calderón, Cervantes); anglická renesance (Chaucer)Práce s textem: G. Chaucer: Canterburské povídky; G. Boccaccio: DekameronAlžbětínské drama (Marlowe, Jonson, Shakespeare)Práce s textem: české překlady W. ShakespeareaAtmosféra baroka (J. Milton; L. de Góngora y Argote, Calderón de la Barca, H. J. Ch. von Grimmelshausen; T. Tasso)Hierarchie žánrů - klasicistní drama (Corneille, Racine, Moli?re, Lessing), satira (La Fontaine)Francouzské osvícenství (Voltaire, Diderot, Beaumarchais)Specifika vývoje v Rusku; ruský klasicismus (Lomonosov, Děržavin, Krylov), osvícenství (Radiščev)LITERATURA:Povinná:BLAŽKE, J. Kouzelné zrcadlo literatury. Od nejstarších písemných památek k osvícenství. Brno 1998.KREISLOVÁ, A. Kapitoly ze světové literatury I, II. Ústí nad Labem 1987VODIČKA, F. A KOL. Svět literatury. Praha, 1992.Doporučená:BLOOM, H. Kánon západní literatury. Praha, 2000.ČERNÝ, V. Studie ze starší světové literatury. Praha: Mladá fronta, 1969.ČERNÝ, V. Tvorba a osobnost I. Praha: Odeon, 1993.JURÍČEK, J. A KOL. Encyklopédia spisovatelov světa. Bratislava: Obzor, 1987.Le GOFF, J. Středověká imaginace. Praha 1992MACURA, V. a kol. Slovník světových literárních děl I, II. Praha, 1988.PAVLINCOVÁ, H. a kol. Slovník. Judaismus, Křesťanství. Islám. Praha 1994.PAVELKA, J.; POSPÍŠIL, I. Slovník epoch, směrů, skupin a manifestů. Brno 1993.PELÁN, J. Kapitoly z francouzské a italské literatury. Praha, 2000.SVOBODA, L. a kol. Encyklopedie antiky. Praha 1974.STŘÍBRNÝ, Z. Dějiny anglické literatury I. Praha 1987

Získané způsobilosti

Charakteristika a hodnocení nejvýznamnějších směrů, seskupení a osobností, interpretace nejdůležitějších děl světové literatury od nástupu modernismu v 19. stol. do konce 20. století. Souvislosti s vývojem české literatury.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Samostatná příprava podle avizovaných témat a doporučené literatury. Dosažení dostatečného počtu bodů ve znalostním testu.

Garant

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.