Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární proseminář (KCL / LIP-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / LIP-B - Literární proseminář, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je věnován zejména těmto tématům:Česká literatura jakožto obor: náplň, vymezení, zaměření a jeho vývojové a funkční proměny; vymezení a pojetí základních literárněvědných disciplín.Schéma literární komunikace: autor a čtenář.Schéma literární komunikace: text; znakový systém literárního díla; literární druhy (lyrika, epika, drama) a žánry; principy vnitřní výstavby literárního díla; versologie a naratologie; tropy a figury; čas a prostor v literárním díle.Organizace literárního procesu (periodizace, proudy a směry, příčiny vývoje systému).Základní příručky pro studium české literární historie a teorie (dějiny, slovníky, bibliografie) a možnosti jejich využití; základní pramenné zdroje (archivy, knihovny).Literárněvědná dokumentace (forma bibliografické citace, způsoby třídění dokumentace, způsoby citace ve vědecké práci).Základní rysy odborného psaní o literatuře (druhy literárněvědné práce, struktura seminární, ročníkové a diplomové práce).LiteraturaPovinná:ECO, U. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc : Votobia, 1997.HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany : H&H, 1999.LEDERBUCHOVÁ, L. Průvodce literárním dílem, Praha : H&H, 2002.PETERKA, J. Teorie literatury pro učitele. Praha : UK PdF, 2001.PETRŮ, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc : Rubico, 2000.WELLEK, R.; WARREN, R. Teorie literatury. Olomouc : Votobia, 1995.Doporučená:COMPAGNON, A. Démon teorie. Brno : Host, 2009.CULLER, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno : Host, 2002.DOLEŽEL, L. Narativní způsoby v české literatuře. Praha : Československý spisovatel, 1993.EAGLETON, T. Úvod do teorie literatury. Praha : Triáda, 2005.ECO, U. Šest procházek literárními lesy. Olomouc : Votobia, 1997.HRABÁK, J. Poetika. Praha, ČS 1973; Úvod do teorie verše. Praha : SPN, 1958.INGARDEN, R. Umělecké dílo literární. Praha : Odeon, 1989.NÜNNING, A. (ed.) Lexikon teorie literatury a kultury. Brno : Host, 2006.STAIGER, E. Základní pojmy poetiky. Praha : ČS, 1969.TODOROV, T. Poetika prózy. Praha : Triáda, 2000.VELTRUSKÝ, J. Drama jako básnické dílo. Brno : Host, 1999.ZIMA, P. V. Literární estetika. Olomouc : Votobia, 1998.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Studenti 1. ročníku jsou seznámeni se základními prameny, přístupy, technikami a pojmy literární vědy, tj. s tím, co lze označit jako nezbytný instrumentář pro literárněvědnou práci. Z tohoto hlediska je předpokladem pro absolvování všech literárněvědných předmětů v průběhu celého následujícího studia.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; závěrečný zápočtový test v rozsahu zadaných okruhů učiva.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří ChocholoušekMgr. Marek Janosik-BielskiPhDr. Petr Šrámek, Ph.D.