Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární proseminář (KCL / LIPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / LIPK - Literární proseminář, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět Literární proseminář je koncipován jako informativně znalostní celek, jehož cílem je seznámit studenty 1. ročníku se základními prameny, přístupy, technikami a pojmy literární vědy, tj. s tím, co lze označit jako nezbytný instrumentář pro literárněvědnou práci. Z tohoto hlediska je předpokladem pro absolvování všech literárněvědných předmětů v průběhu celého následujícího studia. Seminář je věnován zejména těmto tématům:Česká literatura jakožto obor: náplň, vymezení, zaměření a jeho vývojové a funkční proměny; vymezení a pojetí základních literárněvědných disciplín.Schéma literární komunikace: autor a čtenář.Schéma literární komunikace: text; znakový systém literárního díla; literární druhy (lyrika, epika, drama) a žánry; principy vnitřní výstavby literárního díla; versologie a naratologie; tropy a figury; čas a prostor v literárním díle.Organizace literárního procesu (periodizace, proudy a směry, příčiny vývoje systému).Základní příručky pro studium české literární historie a teorie (dějiny, slovníky, bibliografie) a možnosti jejich využití; základní pramenné zdroje (archivy, knihovny).Literárněvědná dokumentace (forma bibliografické citace, způsoby třídění dokumentace, způsoby citace ve vědecké práci).Základní rysy odborného psaní o literatuře (druhy literárněvědné práce, struktura seminární, ročníkové a diplomové práce).Literatura:Povinná:HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany: H&H, 1999.LEDERBUCHOVÁ, L. Průvodce literárním dílem, Praha: H&H, 2002.PETERKA, J. Teorie literatury pro učitele. Praha: UK PdF, 2001.PETRŮ, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc: Rubico, 2004.Doporučená:DOLEŽEL, L. Narativní způsoby v české literatuře. Praha: Československý spisovatel, 1993.CULLER, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno: Host, 2002.Eagleton, T. Úvod do teorie literatury. Praha: Triáda, 2005.Eco, U. Šest procházek literárními lesy. Olomouc: Votobia, 1997.ECO, U. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc: Votobia, 1997.Hrabák, J. Poetika. Praha, ČS 1973; Úvod do teorie verše. Praha: SPN, 1958.Ingarden, R. Umělecké dílo literární. Praha: Odeon, 1989.Nünning, A. (ed.) Lexikon teorie literatury a kultury. Brno: Host, 2006.Staiger, E. Základní pojmy poetiky. Praha: ČS, 1969.Todorov, T. Poetika prózy. Praha: Triáda, 2000.Veltruský, J. Drama jako básnické dílo. Brno: Host, 1999.WELLEK, R.; WARREN, R. Teorie literatury. Olomouc: Votobia, 1995.Zima, P. V. Literární estetika. Olomouc: Votobia, 1998.

Získané způsobilosti

Studenti 1. ročníku jsou seznámeni se základními prameny, přístupy, technikami a pojmy literární vědy, tj. s tím, co lze označit jako nezbytný instrumentář pro literárněvědnou práci. Z tohoto hlediska je předpokladem pro absolvování všech literárněvědných předmětů v průběhu celého následujícího studia.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; závěrečný zápočtový test v rozsahu zadaných okruhů učiva. Absolvování kurzu v LMS Moodle

Garant

Mgr. Jiří Chocholoušek

Vyučující

Mgr. Jiří Chocholoušek