Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární seminář 2 (KCL / LS2-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / LS2-B - Literární seminář 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář volně navazuje na předměty Literatura pro děti a mládež a Regionální literatura.Cílem je seznámení s autory regionu Liberecka a jejich tvorbou určenou dětem a mládeži, dále systematické vedení studentů k osvojení metod literární regionalistiky a jejich aplikace v praxi.Výběr z textů pro práci v seminářích:Otfried Preussler - Anděl v kulichu, KrabatVěra Plívová-Šimková - Lišáci, Myšáci a ŠibeničákJan Suchl - Sázka na životAida Brumovská - Dvojí láska, Láska voní tymiánem, Láska s vůní koňské hřívy, Splněné snyLudmila Romportlová - Zrcadlo pro KristýnuVladimír Mikolášek - Ďáblův doktor (Pověstí z korálkového kraje)František Patočka - Čerti na JeštěduEva Koudelková - Pověsti od Nisy a KameniceJana Eichlerová - Pohádky pro malé i velké LiberečánkyMiloslav Bureš - Strýc Ještěd a teta SněžkaKlára Hoffmanová - Putování s vílou IzerínouPaul Rainer - Město nad Nisou. Pohádka o LiberciJiří Havel - Kdo má smysl pro nesmyslLudvík Středa - Medvěd na plovárně, Proč pláčou světluškyLadislav Dvorský - Bajky (výběr z časopisů Sluníčko a Ohníček)Vlastimil Vondruška - Fiorella a Bratrstvo křišťáluMiloš Zapletal - Stezka odvahyStudijní literatura:CHALOUPKA O. A KOL. Čeští spisovatelé pro děti a mládež. Praha 1985.CHALOUPKA O. - VORÁČEK J. Kontury české lit. pro děti a mládež. Praha 1984.KOL. AUTORŮ. Literatura a region. Ostrava-Opava: Optys, 1995.SVOBODA, J.: Tvorba a region. Ostrava 1974.ŠUBRTOVÁ, M. a kol. Slovník autorů literatury pro děti a mládež II. Čeští spisovatelé. Praha: Libri 2012.Doporučená:JANÁČEK, J. Čtyřikrát Městské divadlo Liberec 1883-1938. Liberec: Nakladatelství Bor 2004.KARPAŠ, R. a kol.: Kniha o Liberci. Liberec: Dialog 2004.KOUDELKOVÁ, E.: Krakonoš v literatuře. Literární ztvárnění látky o Krakonošovi. Liberec: Nakladatelství Bor, 2006.KUČERA, C.: Literární paměť kraje. In Výchova literaturou - výchova k literatuře. PF UJEP, Ústí nad Labem 2001.PEŘINA, J. Literární slovník severních Čech I. PF Ústí n. L. 1989.Další tituly mohou být dle potřeby doplněny na seminářích; nicméně se předpokládá schopnost studenta najít si samostatně literaturu k dané problematice!

Získané způsobilosti

Program semináře se odvíjí od aktuálních vědeckých a výzkumných záměrů pracovníků katedry a od zájmů účastníků semináře a témat jejich bakalářských prací. Výuka v semináři je věnována teorii a rozboru uměleckých textů. Na praktických ukázkách budou představeny různé metodologické přístupy a druhová, žánrová i individuální specifika autorské poetiky.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Podmínky k získání zápočtu: a) Pravidelná docházka na semináře. (Jsou možné pouze 2 neomluvené absence bez náhrady; více absencí musí být omluveno lékařem a nahrazeno.)b) Plnění úkolů zadaných v semináři, odevzdání semestrového úkolu dle zadání vyučující. c) Prezentace ústního referátu; zpracování handoutu. d) Diskuse nad přečtenou literaturou, schopnost interpretace a analýzy literárního díla, jeho žánrové zařazení, určení jeho místa a významu v LDM a v RGL. Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří ChocholoušekMgr. Marek Janosik-BielskiMgr. Eva Koudelková, Ph.D.PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.doc. PhDr. Hana Šmahelová, CSc.PhDr. Petr Šrámek, Ph.D.doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.Mgr. Kateřina Váňová