Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární seminář 3 (KCL / LS3-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / LS3-B - Literární seminář 3, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíle:Pozornost je věnována teorii a rozboru uměleckých textů. Na praktických ukázkách budou představeny různé metodologické přístupy a druhová, žánrová i individuální specifika autorské poetiky.Obsah předmětu:Legenda o sv. Kateřině.Legenda o sv. Prokopu.Mácha, K. H.: Pouť krkonošská. Křivoklad.Karásek ze Lvovic, J.: Romám Manfreda Macmillena. Gotická duše. Tříkrálová legenda.Deml, J.: Hrad smrti. Moji přátelé. Můj očistec.Durych, J.: SedmikráskaDyk, V.: Krysař.Klíma, L.: Utrpení knížete Sternenhocha.(další podle zájmu, aktuálních potřeb a možností)Literatura:Bílek, P.: Hledání jazyka interpretace. Brno 2003.Černý, V.: Až do předsíně nebes. Praha 1996.Červenka, M.: Obléhání zevnitř. Praha 1996.Doležel, L.: Narativní způsoby v české literatuře. Praha 1993.Fučík, B.: Čtrnáctero zastavení. Praha 1992.Chalupecký, J.: Expresionisté. Praha 1992.Jakobson. R.: Dvě staročeské skladby o smrti. In: Spor duše s tělem. O nebezpečném času smrti. Praha 2002; Poetická funkce. Jinočany 1995.Med, J.: Spisovatelé ve stínu. Praha 1995.Mukařovský, J.: Kapitoly z české poetiky. Praha 1948.Šalda, F. X.: Duše a dílo. Praha 1922; O tzv. nesmrtelnosti díla básnického. Olomouc 1995.Škarka, A.: Půl tisíciletí české literatury. Praha 1986.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Program semináře se odvíjí od aktuálních vědeckých a výzkumných záměrů pracovníků katedry a od zájmů účastníků semináře a témat jejich bakalářských prací. Výuka v semináři je věnována teorii a rozboru uměleckých textů. Na praktických ukázkách budou představeny různé metodologické přístupy a druhová, žánrová i individuální specifika autorské poetiky.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Pravidelná a aktivní účast v semináři, referát a domácí příprava (přečtení uvedených děl). Seminární práce dle zadaného tématu.

Garant

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří ChocholoušekMgr. Marek Janosik-BielskiMgr. Eva Koudelková, Ph.D.PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.doc. PhDr. Hana Šmahelová, CSc.PhDr. Petr Šrámek, Ph.D.doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.Mgr. Kateřina Váňová