Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická stylistika ČJ (KCL / PST-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / PST-B - Praktická stylistika ČJ, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je zaměřen na převedení teoretických znalostí o tzv. funkčních stylech do praxe. Studenti jsou vedeni: (a) k bezpečnému rozpoznávání faktických textů jednotlivých stylů, (b) ke schopnosti je pojmenovat a na příkladech ukázat jejich typické jazykové a jiné prostředky, (c) k rozpoznání, v jakých komunikačních situacích které styly adekvátně použít. Předmětem zájmu jsou jak projevy mluvené, tak texty psané. Seminář má praktickou povahu, jednotlivé texty jsou podrobeny rozboru a je na ně navázána kritická diskuse. Seminář je zaměřen zvláště na tyto okruhy:Pojďme si povídat? nebo se bavit? (styl prostě sdělovací)Dobrý večer, milí posluchači?a diváci a čtenáři taky. (styl publicistický)Vážení pozůstalí?, (styl veřejného projevu)Zborcené harfy tón i mrtvé milenky vzdech. (styl umělecký)Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou? (styl odborný)Milá Růžo, předem mého dopisu? tě zadem nakopnu. (styl dopisů)Žádáte se, abyste se dne 12.12. t.r. dostavil? (styl administrativní)Zdar kámo, jaxe máš? Pošli SMS rychlejc než minule : (styl virtuální komunikace)Olé, olé kupte si zas, olé, olé můj ananas? (styl reklamní)LITERATURA:Povinná:ČECHOVÁ, M.; KRČMOVÁ, M.; MINÁŘOVÁ, E. Současná stylistika. Praha : NLN, 2008. (nebo: ČECHOVÁ, M. a kol. Současná česká stylistika. Praha : ISV, 2003.)QUENEAU, R. Stylistická cvičení. Praha : Volvox Globator, 1994.ČMEJRKOVÁ, S.; DANEŠ, F.; SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. Praha : LEDA, 1999.SGALL, P.; PANELOVÁ, J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha : Karolinum, 2004.Doporučená:ČECHOVÁ, M. A KOL. Čeština - řeč a jazyk. Praha : ISV, 1995.HOFFMANNOVÁ, J. Stylistika a? Praha : Trizonia, 1997.HOFFMANNOVÁ, J.; KRAUS, J. Písemnosti v našem životě. Praha : Fortuna, 1996.CHLOUPEK, J. Stylistika češtiny. Praha : SPN, 1991.KRAUS, J.; HOFFMANNOVÁ, J. Písemnosti v našem životě. Praha : Fortuna, 1996.KROBOTOVÁ, M. Úvod do české stylistiky. Olomouc : Univerzita Palackého Olomouc, 2001.MISTRÍK, J. Štylistika. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladatelstvo, 1989.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnosti rozboru různých vyjadřovacích nedostatků, analýzv a opravy textů, které jsou jazykově defektní nebo stylově nenáležitě formulované. Pozornost bude věnována technice psaní odborných textů (mj. s ohledem na budoucí práce bakalářské).

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; rozbory textů jednotlivých stylů a určování jejich charakteristických rysů, kvalitní příprava dle zadání pedagoga;odevzdání jazykově-stylistické analýzy alespoň dvou textů v různých probraných stylech.

Garant

PhDr. Jasňa Pacovská, CSc.

Vyučující

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.PhDr. Jasňa Pacovská, CSc.PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.