Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorický výcvik (KCL / REV-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / REV-B - Rétorický výcvik, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do rétoriky. Jazyková kultura. Osobnost mluvčího. Komunikační prostředí.2. Hygiena hlasu. Technika dýchání - praktická cvičení. Tvoření hlasu.3. Umění jednat s lidmi. Kultivované vyjadřování. Upevňování spisovné výslovnosti.4. Nácvik správného frázování, přízvuk, intonace.5. Artikulační cvičení. Dynamika mluveného projevu.6. Mluvní tempo, pauzy. Volba jazykových prostředků.7. Výslovnostní norma. Akusticko-fonační návyky, odstranění nedostatků.8. Příprava řečnického projevu. Řečnické zásady. Nonverbální a paraverbální vyjadřování.9. Obsah a forma řeči. Asertivita v praxi.10. Efektivní komunikace. Jak argumentovat, polemizovat, vyjadřovat názor.11. Vztah mluveného a psaného projevu.12. Klíčové informace.13. Multidisciplinární komunikace.14. Prokázání míry získaných dovedností.Studijní literatura:KOHOUT, J. Rétorika. Umění mluvit a jednat s lidmi. Praha: Management Press, 2002.KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. Praha: Academia, 2004.KROBOTOVÁ, M.: Spisovná výslovnost a kultura mluveného projevu.Olomouc: PdF UP, 2005.LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc: UP, 2004.LUKAVSKÝ, R. Kultura mluveného slova. Praha: AMU, 2000.MAŘÍKOVÁ, M. Rétorika: manuál komunikačních dovedností. Praha: Professional Publishing, 2001.NAUMANN, F. Umění konverzace. Praha: Portál, 2002.PEASE, A. Řeč těla. Jak porozumět druhým z jejich gest, mimiky a postojů těla. Praha: Portál 2001.ŠPAČKOVÁ, A. Jak mluvit k druhým lidem, aby nám naslouchali a rozuměli. Praha: Grada Publishing, 2003.TRNKA, J. Sociální komunikace a rétorika. Praha: VŠVS, 2005.VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, 2000.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Cílem semináře je dát jeho účastníkům základy v technice řeči a tvorbě veřejných mluvených projevů (monologických i dialogických) jako součásti osobnostního vybavení studentů zvoleného studijního programu.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, kvalitní příprava na seminář - na základě zadaných úkolů.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Jarmila Sulovská

Vyučující

Mgr. Jarmila Sulovská