Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorický výcvik (KCL / REVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / REVK - Rétorický výcvik, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem semináře je dát jeho účastníkům základy rétoriky jako teorie a praxe účinného dorozumívání, zvláště v oblasti komunikace veřejné. Důraz je položen na pravidla tvorby klasických řečnických žánrů a užívání vhodných řečnických prostředků. Součástí kursu je i výcvik v komunikaci asertivní. Témata seminářů:Úvod do rétoriky. Historický přehled.Jazyková kultura. Osobnost mluvčího. Komunikační prostředí.Připravený mluvený projev - cizí text.Hygiena hlasu. Technika dýchání - praktická cvičení. Tvoření hlasu.Umění jednat s lidmi. Kultivované vyjadřování. Upevňování spisovné výslovnosti.Nácvik správného frázování, přízvuk, intonace.Artikulační cvičení. Samohlásky.Artikulační cvičení. Souhlásky.Dynamika mluveného projevu. Mluvní tempo, pauzy.Volba jazykových prostředků.Výslovnostní norma. Akusticko-fonační návyky, odstranění nedostatků.Příprava řečnického projevu. Řečnické zásady. Nonverbální a paraverbální vyjadřování.Obsah a forma řeči. Asertivita v praxi. Sociální komunikace.Efektivní komunikace. Jak argumentovat, polemizovat, vyjadřovat názor.Vztah mluveného a psaného projevu. Připravený mluvený projev - vlastní text.Klíčové informace.Multidisciplinární komunikace.Literatura:Povinná:BUBENÍČKOVÁ, Z. Rétorika. Liberec: TUL, 2008.KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. Praha: Karolinum, 2010.KROBOTOVÁ, M.: Spisovná výslovnost a kultura mluveného projevu.Olomouc: PdF UP, 2005.LUKAVSKÝ, R. Kultura mluveného slova. Praha: AMU, 2000.Doporučená:BUCHTOVÁ, B. Rétorika: Vážnost mluveného slova. Praha: Grada, 2010.FACOVÁ, V. Komunikace se zaměřením na rétoriku. Ostrava, 2010.LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc: UP, 2009.KLAPETEK, M. Komunikace, argumentace, rétorika. Praha: Grada, 2008.KOHOUT, J. Rétorika. Umění mluvit a jednat s lidmi. Praha: Management Press, 2002.MĚCHUROVÁ, A. Jak dobře mluvit a úspěšně jednat. Praha: Univerzita J.A. Komenského, 2008.NAUMANN, F. Umění konverzace. Praha: Portál, 2002.PEASE, A. Řeč těla. Jak porozumět druhým z jejich gest, mimiky a postojů těla. Praha: Portál 2001.ŠPAČKOVÁ, A. Umění dialogu: jak si s lidmi opravdu porozumět. Praha: Grada Publishing, 2011.TRNKA, J. Sociální komunikace a rétorika. Praha: VŠVS, 2005.VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, 2000.

Získané způsobilosti

Cílem semináře je dát jeho účastníkům základy v technice řeči a tvorbě veřejných mluvených projevů (monologických i dialogických) jako součásti osobnostního vybavení studentů zvoleného studijního programu.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; kvalitní příprava dle zadání pedagoga. Prostudování odborné literatury a doporučených pramenů, plnění průběžně zadávaných úkolů. Absolvování kurzu v LMS Moodle

Garant

Mgr. Jarmila Sulovská

Vyučující

Mgr. Jarmila Sulovská