Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax ČJ (KCL / SCJ-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / SCJ-B - Syntax ČJ, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Předmět syntaxe. Věta, výpověď, větnost - nevětnost. Souvětí, text. Syntagmatika v jazyce. Vícerovinný přístup k větě. Jednočlennost a dvoučlennost věty. Podstata predikace.2. Syntaktické a sémantické vztahy a formální prostředky jejich vyjádření3. Odchylky od pravidelné větné stavby4. Systém v syntaxi: koncepce větných členů. Větné členy v české lingvistické tradici. Systém v syntaxi: koncepce větných vzorců. Systém v syntaxi: transformační vztahy.5. Tzv. souvětí6. Valenční syntax7. Aktuální členění, slovosled, hierarchizace větné propozice, textová syntax.Náplň jednotlivých seminářů:1. Úvodní hodina - seznámení se semestrálním programem a studijními požadavky. TEST 1 mapující vstupní dovednosti studentů: syntaktický rozbor větný a souvětný. ČNK a využití korpusů pro syntaktické analýzy.2. Předmět syntaxe. Věta a výpověď. Charakteristika vět podle členitosti.3. Větné vztahy sémantické a formálněsyntaktické.4. TEST 2 / Zvláštnosti a nepravidelnosti větné stavby. Motivované a nemotivované odchylky.5. Větné členy 1.6. Větné členy 2.7. Charakteristika tzv. souvětí. - souřadné, podřadné, složité. Větosled. Nepravé věty vedlejší. Syntaktický rozbor souvětí.8. TEST 3 / Hierarchizace větné propozice.9. Aktuální členění výpovědi. Slovosled. Výpovědní dynamismus.10. Věty podle postoje mluvčího. Modalita a emocionalita ve výpovědi.11. Základy valenční syntaxe. Valence slovesa.12. Základové větné struktury. Konstitutivní a nekonstitutivní větné členy.13. Gramatické větné vzorce. Rozvíjení základových vět. Sémantická stránka větných struktur.14. TEST 4Základní literatura:Čechová, M. a kol.: Čeština. Řeč a jazyk. 1996.Encyklopedický slovník češtiny. Praha, 2002.Grepl, M. a kol.: Příruční mluvnice češtiny. 1996.Grepl, M. - Karlík, P.: Skladba spisovné češtiny. 1996.Grepl, M. - Karlík, P.: Skladba češtiny. 1998.Hubáček, J. a kol.: Čeština pro učitele. 1990.KOPEČNÝ, F. Základy české skladby. 2. vyd. Praha, 1962.Mluvnice češtiny 3. (Vybrané partie). 1987.Novotný, J.: Nástin syntaktického popisu češtiny (na základě valenční teorie). Ústí n. Labem, 1984.Svozilová, N. - Prouzová, H. - Jirsová, A.: Slovesa pro praxi. Praha 1997.Šmilauer, V.: Novočeská skladba. Praha 1947.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Kurs seznamuje studenty se syntaktickými jednotkami a relacemi a s pravidly užívání jazykových prostředků v české větě, výpovědi, souvětí a v textu.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Průběžná aktivní spolupráce v semináři. Domácí příprava na semináře podle konkrétních zadání v seminářích. Přednesený krátký referát z časopisů. Seminární práce zdrojově opřená o ČNK analyzující vybraný syntaktický jev. Úspěšné (min 70%) absolvování závěrečného terminologického testu a syntaktického rozboru.Přečtení dvaceti odborných textů tematicky zaměřených na syntax.

Garant

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.