Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Secesní estetika v českém umění a lit. (KCL / SEC-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / SEC-B - Secesní estetika v českém umění a lit., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Secese ve výtvarném umění a architektuře.Sbližování uměleckých druhů: básnictví-hudba, hudba-výtvarné umění, výtvarné umění-poezie.Ilustrace jako autonomní umělecká tvorba, knižní úprava a grafika (Kupkova obálka k Macharově Magdaléně, ilustrace F. Koblihy k Hlaváčkovým sbírkám Pozdě k ránu a Mstivá kantiléna, Koblihův titulní list ke Karáskově knize Zazděná okna, vlastní obálka S.K.Neumanna k Apostrofám hrdým a vášnivým, Bílkovy ilustrace k Březinově sbírce Ruce, Preissigovy ilustrace k Bezručovým Slezským písním, návrh titulního listu J. R. Marka ke Karáskově knize Scarabeus).Secesní úsilí o vytvoření jednotného uměleckého díla (František Bílek, Karel Hlaváček, Josef Váchal aj.).Stylizace a autostylizace.Ornamentalismus a symbolismus (O. Březina, S. K. Neumann).Secesní stylizace, postupy a znaky, výrazový systém, témata, motivy, sémantika barev.Vliv výtvarné secesní stylizace na slovesnou tvorbu . Problém transpozice básnických prostředků do hudby a výtvarného umění a naopak.Vývojové proměny v oblasti žánrů, poetiky, umělecké metody (secesní román R. Svobodové, slohové proměny v próze A. Sovy).Secesní literatura jako osobitý stylový fenomén; analýza vybraných literárních textů (R. Svobodová, J. Karásek, M. Marten, F. Langer ad.).Povinná:Česká básnická moderna. Vybral, uspořádal a komentuje B. Svozil, Praha : Čs. spisovatel, 1987.EXNER, M. Teze k pojmu (české) literární secese. In Česká literatura na konci tisíciletí I. Praha : ÚČL AV ČR 2001.MUKAŘOVSKÝ, J. Mezi poezií a výtvarnictvím. Kapitoly z české poetiky I. Praha : Svoboda, 1948.OPELÍK, J. Josef Čapek. Praha : Melantrich, 1980.WITTLICH. P. Umění a život - Doba secese. Praha, 1986.PEŠAT, Z.; STROHSOVÄ, E. (ed.) Dějiny české literatury IV. Praha, 1995.Doporučená:DOUBRAVOVÁ, J.: Secesní rysy díla Josefa Suka. In Česká hudba světu-svět české hudbě (sborník). Praha, 1974.JANÁČKOVÁ, J.; HRABÁKOVÁ, J. (ed.). Česká literatura na předělu století. Jinočany : H&H, 2001.JANÁČKOVÁ, J. Román mezi modernami (Slohové proměny v próze A. Sovy). Praha : Čsl. Spisovatel, 1988.MARTEN, M.: Styl a stylizace (1906). In M.M. Imprese a řád. Praha, 1983.MERHAUT, L.: Cesty stylizace. Praha : Ústav pro českou literaturu AV ČR 1984.Moderní revue 1894-1925 (ed. L. Merhaut a O. M.Urban). Praha : Torst 1995.PEČMAN, R. Josef Suk a hudební secese. Brno, 1980ŠALDA, F.X. O básnické autostylizaci, zvláště u Bezruče (1935). In F.X.Šalda, Studie literárně historické a kritické, Praha, 1937.Spisy Karla Čapka XVII, O umění a kultuře I. Praha : Čsl. spisovatel 1984.Vteřiny duše. Drobná próza české secese. Edice a předmluva J. Kudrnáč. Praha : Odeon, 1989.TAXOVÁ, E. Počátky a zrání českého literárního eseje. In Experimenty. Praha: Melantrich, 1985Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Cílem kursu Secesní estetika v českém umění a literatuře je seznámit studenty se secesí jako posledním univerzálním slohem, který výrazně ovlivnil životní způsob konce 19. a začátku 20. století. Pozornost je zaměřena jak na hledání charakteristických rysů secesního stylu v dobovém uměleckém a společenském kontextu , tak zvláště na projevy secesní estetiky v české literatuře a na vytváření osobitého stylového fenoménu secesní literatury.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; semestrální práce na zadané téma a její obhájení.

Garant

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Štědroňová, CSc.