Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spisovná čeština a jaz. kultura ve škole (KCL / SJK-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / SJK-E - Spisovná čeština a jaz. kultura ve škole, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář se zaměřuje na problematiku spisovnosti a nespisovnosti vyjádření a kultivovanosti jazykového projevu v rámci školní komunikace. Důraz je kladen na postupy motivující žáky k spisovnému a kultivovanému vyjadřování a na způsoby jeho zdokonalování. Zároveň se seminář věnuje otázkám adekvátního zprostředkování informací o české jazykové situaci žákům a těmto dalším tematickým okruhům:Jazyková situace češtiny z hlediska výuky mateřského jazyka.Povaha a funkce spisovného jazyka, jeho vnitřní rozvrstvení.Vývojové tendence současné češtiny.Vztah spisovného a nespisovného vyjadřování.Nároky na užívání jazyka v různých typech komunikačních situací.Jazyková kultura a jazyková správnost.Způsoby rozvíjení kultivovaného vyjadřování.Problémy pravopisu a výslovnosti.Tvoření slov, volba pojmenování, tzv. cizí slova.Výstavba textu a jeho členění.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Seminář se zaměřuje na problematiku spisovnosti a nespisovnosti vyjádření a kultivovanosti jazykového projevu v rámci školní komunikace. Důraz je kladen na postupy motivující žáky k spisovnému a kultivovanému vyjadřování a na způsoby jeho zdokonalování. Zároveň se seminář věnuje otázkám adekvátního zprostředkování informací o české jazykové situaci žákům

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. viz cíle.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; referát o vybrané odborné studiiDalší požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

PhDr. Jasňa Pacovská, CSc.

Vyučující

PhDr. Jasňa Pacovská, CSc.prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.