Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura (KCL / SLI-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / SLI-B - Světová literatura, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámení s vybranými jevy, autory a díly světové literatury 2. poloviny 19. století a století dvacátého, se zaměřením na národní literatury evropského a amerického kontinentu. Jeho výuka se nebude příliš zaměřovat na rozšíření faktografických znalostí, jejichž určitá úroveň se předpokládá, ale bude zacílena na rozvíjení schopností komplexně vnímat a hodnotit literární vývoj s případnými přesahy do oblasti výtvarného umění a filmu. Přednášky a semináře jsou věnovány zejména těmto tématům:Evropský román 19. století: Flaubert, Goncourtové, Zola, Dostojevskij, Čechov aj. (Práce s textem: povídky A. P. Čechova)Proměna poetiky. Prokletí básníci,symbolismus a dekadence (de Lautréamont, Ch. Baudelaire, Verlaine, Rimbaud, Corbi?re, Mallarmé, Huysmans; Wilde)Tzv. "středoevropský román": F. Kafka, R. Musil, H. Broch, W. Gombrowicz aj.Zvýšení míry subjektivizace, expresionismus v celé šíři svých projevů (Práce s textem: F. Kafka: Venkovský lékař)Experimenty v uměleckých projevech počátků 20. století vrcholící surrealismemLiterární ohlasy první světové války (Práce s textem: R. Rolland: Petr a Lucie)Nové podoby románu ve světové literatuře 20. století (od Prousta k Faulknerovi, francouzský nový román)Obrazy absurdity lidského údělu (existencialismus, absurdní drama)Ohlasy druhé světové války, holocaust v literatuře (Práce s textem: F. Dürrenmatt: Podezření)Literatura bojující proti projevům totalitarismu (antiutopie, romány příslušníků Skupiny 47 a italských neorealistů, ruská literatura kritizující stalinské praktiky)Ruská a sovětská literatura 20. století (Práce s textem: I. Bunin: Míťova láska)Aktualizace mýtu (T. Mann, P. Lagerkvist, G. Meyrink, angloameričtí modernisté, literatura fantasy, magický realismus aj.)Podoby postmoderny ve světové literatuřeLITERATURA:Povinná:KUPCOVÁ, H. Literární Evropou I. Praha, 2007.KUPCOVÁ, H. Literární Evropou II. Praha, 2010.PECHAR, J. Dvacáté století v zrcadle literatury. Praha, 1999.POSPÍŠIL, I. a kol. Světová literatura 20. století v kostce. Praha, 1999.VODIČKA, F. a kol. Svět literatury I. Praha, 1967.Doporučená:BAHR, E. a kol. Dějiny německé literatury 3. Praha 2007.BLOOM, H. Kánon západní literatury. Praha, 2000.BROCKETT, O. G. Dějiny divadla. Praha 2008.COMPAGNON, A.: Démon teorie. Brno 2009.ECO, U. Šest procházek literárními lesy. Olomouc, 1997.FORBELSKÝ, J.: Španělská literatura 20. století. Praha 1999.HILSKÝ, M. Modernisté. Praha, 1995.HILSKÝ, M.; NAGY, L. Od slavíka k papouškovi. Brno 2003.HRALA, M.: Ruská moderní literatura 1890-2000. Praha 2007.KOBR, J. Vývoj světové literatury. Divišov 2011.INGARDEN, R. Umělecké dílo literární. Praha, 1989.LODGE, D. Jak se píše román. Brno, 2003.MACURA, V. a kol. Slovník světových literárních děl I, II. Praha, 1988.PELÁN, J. Kapitoly z francouzské a italské literatury. Praha, 2000.REICH-RANICKI, M. Můj život, Větrné mlýny. Brno, 2003.

Získané způsobilosti

Student sleduje proměny světové literatury v období 19. a 20. století, charakterizuje a hodnotí nejvýznamnější tendence i umělecká a generační seskupení, a také stejně jako díla a osobnosti, které toto období poznamenaly. Rozvíjejí se zde předpoklady ke studiu odborné literatury. Semináře jsou založeny na analýze a interpretaci stěžejních děl světové literatury 19. a 20. století s přihlédnutím k jejich žánrové specifikaci, přičemž bude vždy zohledňován dobový společenský a kulturní kontext.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; úspěšné řešení úkolů průběžně zadávaných v semináři a úkolů domácích; příprava studijních materiálů podle pokynů vyučujícího.Odevzdání semestrální práce na zadané téma, teprve po jejím přijetí může student přistoupit ke zkoušce.Zkouška má podobu písemnou (test) a poté ústní, u níž student musí kromě znalosti vyučované látky prokázat schopnost hovořit o přečtených relevantních literárních dílech (30 titulů).

Garant

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.