Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylizace odb. a publ. textů (KCL / SOTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / SOTK - Stylizace odb. a publ. textů, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kursu se studenti seznámí se základními vlastnostmi odborného a publicistického stylu v širším rámci funkčních stylů češtiny a souboru jejích věcných žánrů. V semináři se též budou a číst a analyzovat odborné texty s cílem naučit se stylu porozumět a umět jej využívat při vlastní práci (citace). Převažovat budou texty lingvistické, ale studenti se zaměří též na literárněvědné, didaktické atp.Soustředit se budou také na zásady psaní vlastního odborného textu, zejména s ohledem na jejich bakalářské práce.Seminář je věnován zejména těmto tematickým okruhům:Jazyková výstavba odborných textů (při čtení s porozuměním).Nejčastější (vyjadřovací) nedostatky a jejich odstraňováníTematická výstavba odborných a publicistických textů (tematické posloupnosti, tematická kompozice, horizontální a vertikální členění textu).Ustálené složky odborného textu (název, abstrakt, úvod, shrnutí atd.).Jak dosáhnout jasnosti, srozumitelnosti a přehlednosti textuCitace a bibliografiePostoj a vyjadřování autorského subjektuLiteratura:Povinná:ČECHOVÁ, M.; KRČMOVÁ, M.; MINÁŘOVÁ, E. Současná stylistika. Praha: NLN, 2008ČMEJRKOVÁ, S.; DANEŠ, F.; SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. Praha: LEDA, 1999.ECO, U. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc: Votobia, 1997.SGALL, P.; PANEVOVÁ, J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha: Karolinum, 2004. (vybrané kapitoly)Doporučená:HRBÁČEK, J. Nárys textové syntaxe. Praha: Trizonia, 1994.JELÍNEK, M. Stylistika. In Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 1995, s. 701-782.MATHESIUS, V. Cesty k jasnému výkladovému slohu v češtině. Řeč a sloh. In MATHESIUS, V. Jazyk, kultura a slovesnost. Praha: Odeon, 1982.SVOZILOVÁ, N. Jak dnes píšeme/mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Jinočany: H&H, 2000.

Získané způsobilosti

V kursu se studenti seznámí se základními vlastnostmi odborného a publicistického stylu v širším rámci funkčních stylů češtiny a souboru jejích věcných žánrů. Teoretické poznatky budou dále využity v analýzách odborných textů, zvláště lingvistických, literárněvědných, pedagogických a psychologických, cvičeních, v nichž budou účastníci semináře připravovat vlastní odborné texty. Obdobně budou analyzovány publicistické texty a účastníci si vyzkouší jejich tvorbu. Seminář je věnován zejména těmto tematickým okruhům: Jazyková výstavba odborných a publicistických textů. Nejčastější vyjadřovací nedostatky a jejich odstraňování. Tematická výstavba odborných a publicistických textů (tematické posloupnosti, tematická kompozice, horizontální a vertikální členění textu). Ustálené složky odborného textu (název, abstrakt, úvod, shrnutí atd.). Jak dosáhnout jasnosti, srozumitelnosti a přehlednosti textu.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast v prezenční části kurzu, úspěšné absolvování e-learningového kurzu, v jehož rámci musejí studenti řádně vypracovávat úkoly v každé lekci, úspěšně složit dva průběžné testy, a navíc vypracovat a odevzdat dva texty, které budou přesvědčivými reprezentanty daného stylu, a to jak po stránce obsahové, tak formální. Jedním z nich je podrobný výtah z libovolného odborného textu o rozsahu minimálně 30 stran. Druhým žurnalistická recenze na film, knihu, koncert CD, DVD apod., o rozsahu obvyklém pro tento žánr.

Garant

PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.